Verbouwing shelter B519/B520, Vliegveld Twente, Enschede

Projectinformatie

Project Verbouwing shelter B519/B520, Vliegveld Twente
Locatie Enschede
Opdrachtgever Projectbureau Technology Base/Area Development Twenthe

In opdracht van Area Development Twenthe hebben wij twee shelters verbouwd tot kantoren.
De shelter was in het verleden in gebruik als stallingruimte voor een F-16 straalvliegtuig en bestand tegen een rechtstreekse aanval van buitenaf.
Het gebouw is volledig van beton met een wanddikte van 1.20m; we kunnen dan ook spreken van een degelijk gebouw. Zoals eerder aangegeven wordt de functie gewijzigd van bunker naar kantoor. Om dit te bewerkstelligen wordt de bunker ingedeeld en voorzien van een verdiepingsvloer om kantoren en dergelijke te creëren. Daarnaast komt er een glazen pui aan de voorzijde om voldoende daglichttoetreding te garanderen. Het geheel zal een 'industriële' uitstraling krijgen. Het pand wordt voorzien van PV-panelen met een gezamelijk vermogen van 11 kWp, de verwachting is dat hiermee jaarlijks 8.000 kWh aan elektra wordt opgewekt. De verwarming wordt gedaan door middel van twee lucht-waterwarmtepompen.  Hieronder een foto van een shelter toen deze in gebruik was bij Defensie. Om een indruk te geven van het eindresultaat van de functiewijziging is onderstaande foto gemaakt van een reeds opgeleverde shelter.