Stadhuis, Almelo

Projectinformatie

Project Stadhuis Almelo
Locatie Almelo
Opdrachtgever Gemeente Almelo
Architect Kraaijvanger Urbis, Rotterdam

Realisatie van het duurzame nieuwe stadhuis in Almelo. Het nieuwe stadhuis ondersteunt de principes van Het Nieuwe Werken.

Op de eerste verdieping bevinden zich de raadszaal, bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum. De kantoorruimtes zijn verdeeld over twee torens, die teruggelegd zijn ten opzichte van de plint. De flexibel indeelbare werkruimtes zijn rond een centrale vide gesitueerd, die als ontmoetingsgebied fungeert. De vloeren zijn split-level geschakeld en worden via trappen verbonden. Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint.

Hier bevindt zich een parkeerdek. De plint krijgt een verder een grotendeels groen dak. Kerncijfers:

  • 16.000 m2 bvo;
  • 49 meter hoog;
  • 1.300 m2 aluminium vliesgevel;
  • 244 fundatiepalen;
  • 493 flexibele werkplekken in de kantoorzones;
  • 100 parkeerplaatsen voor bezoekers stadhuis;
  • 350 parkeerplekken voor fietsen in de stalling.

Het nieuwe stadhuis in Almelo is een uiterst duurzaam utilitair gebouw: BREEAM-NL Excellent voor ontwerp en realisatie, lage CO2-emissie, EPC < 0,64, energielabel A++, GreenCalc-methode klasse A, gemiddelde GPR Gebouw score > 8. 

Er wordt onder meer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering en daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering en lake sourcing of warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.

  • © Rikkert Harink

  • © Rikkert Harink

  • © Rikkert Harink

  • © Rikkert Harink

  • © Rikkert Harink