Square, Amsterdam

Projectinformatie

Project Square
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever WIMA beheer BV, Amsterdam
Architect LEVS architecten, Amsterdam
    

Appartementencomplex Square is gerealiseerd in het ontwikkelgebied Kop Zuidas in Amsterdam. Het gebouw bestaat uit 111 middenhuursegment appartementen verdeeld over 8 bouwlagen en 480 m2 commerciële ruimte, waaronder een grand café, een kelder met bergingen en een fietsenstalling. Deze draagt bij aan de vitaliteit van de nieuwe buurt met de ligging aan het centrale plein tussen Rivierenbuurt, RAI en Amstelpark.

Het ontwerp sluit aan bij zowel de omliggende Amsterdamse school- als de AUP (Algemeen Uitbreidingsplan) buurt. Geprofileerd metselwerk, een 7 meter hoge colonnade aan het plein, grote balkons en een vrije verdiepingshoogte van 3 meter geven het gebouw een markante uitstraling. In het intieme binnenhof zomen witte kolommen de galerijen af en vormen een klassieke colonnade. De strakke glazen schermen op de balkons zijn een eis vanwege het huidige verkeerslawaai. Op termijn is het gebied rond Square geluidsluw en worden de glazen schermen verwijderd.

De 111 woningen variëren van 55 tot 75 m². Het interieur is in de traditie van de vooroorlogse woningbouw, verzorgd en hoogwaardig. Alle appartementen hebben ingebouwde kasten, een volledige keuken en een luxe badkamer. De extra hoogte op de begane grond levert een aantal bijzondere woningtypes op. Rondom is aandacht voor een levendige relatie tussen de woningen en de straat.  Onder de markante dubbelhoge poort leidt een flauwe hellingbaan naar een grote fietsenstalling en bergingen onder het binnenhof.

Met zijn pellet-ketel heeft Square een innovatief verwarmingssysteem waarmee een EPC van 0,2 wordt gehaald. Via een raam naast de entree op de zuidwesthoek kunnen geïnteresseerde voorbijgangers zien hoe de eerste pellet-verbrander van Amsterdam zijn werk doet.

In het binnenhof staat een lindeboom, straks een pronkstuk van 8 meter. De boom was inspiratie voor kunstenares Aliki van der Kruijs die voor de poort een bijzonder hek ontwierp als scheiding tussen binnenhof en openbare ruimte. Het filigranen kunstwerk heeft de naam ‘Tilia patina’. Tilia is de Latijnse benaming van de linde, patina staat voor de gepatineerde afwerking van de bronzen lindetakken.