Raadhuisplein, Drachten

Realisatie van het nieuwe Raadhuisplein in het centrum van Drachten met een parkeergarage voor 700 auto's (21.000 m2), 22.000 m2 winkelruimte en 190 woningen. De herontwikkeling van het Raadhuisplein is een project van Webscon, Koopmans Bouw en de gemeente Smallingerland. Investeerders zijn WRD B.V., het Spoorweg Pensioenfonds en stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer. ABNAMRO Real Estate Finance financiert het project. De juridische procesbegeleiding is verzorgd door Dudok Bouw- en Vastgoedrecht.

Met de start in januari 2012 is een bouwperiode van ongeveer vier jaar ingeluid in het centrum van Drachten. Het grootste gedeelte van de nieuwbouw is begin 2014 klaar. In de tweede fase (vanaf 2014) wordt het laatste deel van de parkeergarage en de laatste nieuwbouw gepleegd. De totale herontwikkeling is dan volgens planning begin 2016 klaar.

De herontwikkeling behelst een investering van ruim 100 miljoen euro. Webscon is de ontwikkelaar van de parkeergarage en de winkels. Van de winkelruimte is bij de start van de bouw circa 85% verhuurd aan onder meer Albert Heijn, Dirk van den Broek, The Sting, Media Markt, Douglas en Van der Velde boeken. Naast de bouw van het complex (in combinatie met Friso Bouwgroep uit Sneek) neemt Koopmans ook de ontwikkeling van de woningen voor zijn rekening. De parkeergarage en de bovengrondse parkeerplaatsen komen in eigendom van de gemeente Smallingerland, die de garage ook zal gaan exploiteren. Er zijn 712 ondergrondse parkeerplaatsen en 200 parkeerplaatsen op het maaiveld.

Eerste paal Raadhuisplein Drachten (HD-video

Stuur project door