Provinciehuis Friesland | Leeuwarden

Het Provinciehuis Fryslân in Leeuwarden is een project dat zowel nieuwbouw, als renovatie omvat. Twee bestaande monumentale panden zijn verbonden door de nieuwbouw. Het project kent onder meer een auditorium voor 120 personen, een multimediazaal met grootformaat beeldschermen dat geschikt is voor meer dan 100 personen, een bibliotheek en een expositieruimte. Het provinciehuis is gedeeltelijk een openbaar gebouw.

Het binnenstedelijke en historische karakter van de locatie was zeer bepalend voor de bouwwijze en de hiermee samenhangende logistiek en werkvoorbereiding. De nieuwbouw is aangesloten op bestaande monumentale gebouwen. Het nieuwe provinciehuis is ontworpen in retrostijl omdat het project midden in het oude centrum van Leeuwarden is gebouwd. De diversiteit aan gevels in dit oude centrum is terug te vinden in de diversiteit aan verschillende geveltjes in de nieuwbouw. Het ontwerp van de toren is gebaseerd op de vormen van de oude stadhuizen in Friesland. Dit waren vaak statige panden met twee schoorstenen op het dak.

De 18e-eeuwse monumentale gebouwdelen en de 19e-eeuwse statenzaal zijn in de nieuwbouw geïntegreerd. Het gehele provinciehuis is voorzien van een nieuw inbouwpakket. In het provinciehuis bevinden zich onder meer de centrale ontvangstruimte, kantoren, bedrijfsrestaurant met grootkeuken, auditorium en een bibliotheek. Het biedt onderdak aan 900 ambtenaren.

Er is bij dit project gewerkt met een 3D-model in combinatie met een online documentmanagement-systeem (een geïntegreerd systeem zoals met BIM wordt bedoeld), waarbij alle betrokken partijen toegang hadden tot alle relevante projectgegevens gedurende het bouwproces.

Koopmans Bouwgroep heeft met eigen personeel en materiaal in combinatie met Friso Bouwgroep en BAM Utiliteitsbouw alle bouwkundige werkzaamheden, inclusief coördinatie derden uitgevoerd.

Stuur project door