Kinder Cluster Noord, Vleuterweide | Utrecht

In de wijk Vleuterweide, onderdeel van de Leidsche Rijn in Vleuten, heeft Koopmans de door VMX architekten ontworpen brede school: Kinder Cluster Noord gerealiseerd.

Deze brede school biedt ruimte aan twee basisscholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang, een sporthal, een wijkcentrum, een theater en een café. Omgeven door architectuur uitgevoerd in rode baksteen en grijze dakpannen is het Kinder Cluster Noord de blikvanger van de wijk Vleuterweide.

Het hart van de rechthoekige plattegrond wordt gevormd door de sporthal, die gebouwd is volgens de normen van NOC*NSF en daarom nauwelijks daglicht toelaat.

Aan het sporthart, ofwel de black-box, is ook de theaterfunctie toegevoegd. Rondom dit centrum zijn de andere functies van het cluster verdeeld over drie verdiepingen.

Omdat toegang tot buitenruimte verplicht is voor kinderdagverblijven, werden alle kinderfuncties op de begane grond gesitueerd. Vanaf het omringende trottoir leiden trappen op alle hoeken van het gebouw naar de bel-etage, die de publieke functies en gezamenlijke ruimtes van de gebruikers omvat. Doordat de bovenste laag van het complex ver uitkraagt, ontstaat op de tussenverdieping een beschutte omgang.

De bovenste verdieping bevat de twee basisscholen, waarvan de klassen niet alleen om, maar ook op het centrale hart van het gebouw zijn geplaatst. De lokalen zijn in een U-vorm geformeerd, zodat één kant van de gevel open is gebleven.

Stuur project door