Energy Academy Europe, Groningen

De Energy Academy Europe is een topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren krijgt het duurzame gebouw een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding. Het gebouw krijgt met deze buitenkant een opvallend uiterlijk dat direct duidelijk maakt dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

Het bouwwerk van ruim 14.819 m2 heeft op ontwerpniveau het predicaat BREEAM ‘Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw moet dan ook inspireren tot vooruitdenken in energie. De lat ligt zelfs zo hoog dat er in Nederland geen gelijk onderwijsgebouw te vinden is. De nieuwe Energy Academy Europe zal een voorbeeldfunctie zijn op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit architectencombinatie Broekbakema en pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR. Aan dit team is Bouwcombinatie Friso-Koopmans toegevoegd, die als opdrachtnemer medeverantwoordelijk is voor het behalen van het BREEAM-oplevercertificaat.

Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. Daartussen komen alle werelden samen in een groot ‘energieplein’, het levendige hart van het gebouw.

Uiteraard is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland aardbevingsbestendig gebouwd. De constructieve hoofdopzet en bouwkundige elementen zijn speciaal ontworpen om mee te bewegen met trillingen en om de ontstane krachten tijdens een aardbeving op te vangen.

Stuur project door