De Vaart – Vierbeek College, Oosterbeek

Projectinformatie

Project De Vaart – Vierbeek College
Locatie Oosterbeek
Opdrachtgever De Vaart-Vierbeek College, Oosterbeek & De Onderwijsspecialisten, Arnhem
Architect KAW Architecten, Eindhoven

De Vaart – Vierbeek College is onderwijshuisvesting voor twee organisaties. Namelijk De Vaart en Het Vierbeek College. In dit centrum wordt zowel lager als voortgezet speciaal onderwijs gegeven aan kinderen en jongeren met gedrag- en ontwikkelingsproblemen. In het interieur van het gebouw zie je de verschillen in leeftijd terug. De jonge kinderen bevinden zich in een gezellig gedeelte met veel kleur en beschermende hoekjes. Het deel voor het voortgezet onderwijs krijgt ook echt het karakter dat daarbij hoort. Stoer, volwassen en met een grote centrale ruimte.

Het gebouw dat in de vorm van een boog op het terrein ligt heeft twee zones. In de binnenring liggen alle praktijklokalen en deze bepalen ook het uiterlijk van de school. In de buitenring liggen, gericht op de rust van het bos, de klaslokalen. Het gebouw bestaat voor een groot deel uit een houten draagconstructie. Het gebouw past volledig in de omgeving. De voorgevel is heel laag en vanaf daar loopt een groen dak omhoog richting de bosrand. Dit dak is voorzien van gras. De gevel bestaat uit hout en glas.

Het karakteristieke gekromde gebouw  is gerealiseerd volgens het concept 'Frisse school'. Duurzaam en klimatologisch afgestemd op de scholen. Het heeft een mos sedumdak en een zongerichte oriëntatie. Er is gebruik gemaakt van FSC-hout, lage temperatuur vloerverwarming en in het pand zijn hoogwaardige energie-arme armaturen bevestigd.