De Kijkers, Whemedreef | Arnhem

Aan de Whemedreef in de Arnhemse wijk Malburgen-Oost hebben wij 60 nieuwe woningen ontwikkeld en gerealiseerd: 39 koopwoningen in samenwerking met LATEI en 21 huurappartementen voor Stichting Volkshuisvesting Arnhem. Alle 60 woningen hebben vrij uitzicht over het water en de groene oevers. 

Het appartementencomplex is gelegen in de noordoost hoek van de locatie en staat vrij in het landschap. Het gebouw met drie lagen kent een sterk alzijdig karakter. De hoofdentree ligt aan de Whemedreef en de 21 ruime twee- en driekamerappartementen zijn toegankelijk met rollator en rolstoel. De 39 zeer ruime grondgebonden woningen liggen aan de plas de Wheme en bestaan uit drie of vier bouwlagen. Er zijn twee verschillende woningtypes, één met het woongedeelte (keuken en woonkamer) op de begane grond en een ander type met het wonen over twee lagen. Vanaf de eerste verdieping is het uitzicht nog weidser.

Foto's: LATEI

De hoekwoningen springen er uit door een expressieve erker. De berging en containerruimte, beide geïntegreerd in de architectuur, liggen aan de straatkant. De achtertuinen van de woningen worden niet begrensd door schuttingen, zodat de plas een deel van de achtertuin wordt. Een groene zone voorzien van haag en riet tussen het water en de tuin zorgt voor voldoende privacy.

Het project is gerealiseerd in natuurlijke materialen (baksteenarchitectuur, met aandacht voor verfijning, in combinatie met houten elementen). De kleuren hiervan gaan over in de kleuren van het landschap. Het alzijdige karakter van de bouwblokken wordt benadrukt door materialen ‘die de hoek om’ gaan. De woongebouwen zijn voorzien van uitstekende bloemkozijnen die zich richten naar het landschap. Deze ‘kijkers’ geven extra uitstraling en ook de naam aan dit locatie specifieke project.

Op het dak van het appartementencomplex staat het kunstwerk ‘Birdman’; onderdeel van de Kunstroute Malburgen. 'Birdman' is ontstaan na gesprekken met bewoners, gemeente en Volkshuisvesting Arnhem. Het kunstenaarsduo Dedden & Keizer (Spacecowboys) uit Deventer heeft het kunstwerk gemaakt. Voor de Whemedreef leggen zij de verbinding tussen natuur en mens. 'Birdman' is een robuust figuur dat zich verkleedt als dier en overhelt op de dakrand. Een aalscholver balanceert op een tak en laat zijn vleugels drogen. 

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Foto: LATEI

Stuur project door