Cruquius 2.2 Sigma | Amsterdam

Transformatie Cruquius Amsterdam

Cruquius 2.2 Sigma betreft een gezamenlijke initiatief van Koopmans en Amvest. In een passende industriële stijl is nieuwbouw rondom bestaande gebouwen ontwikkeld en gerealiseerd van negen eengezinswoningen en 68 appartementen. In de oude verffabriek komt nog eens circa 1.800 m2 ruimte voor creatieve bedrijvigheid.

De gemeente maakte voor het in onbruik geraakte industriegebied Cruquius niet zelf een stedenbouwkundig plan. Ze liet initiatiefnemers hun eigen kennis, kunde en creativiteit gebruiken voor de transformatie van het gebied tot een aantrekkelijk werk- en woongebied, op basis van gemeentelijke randvoorwaarden opgesteld in de zogenaamde spelregelkaart. Wij namen hierdoor grotere verantwoordelijkheid dan gewoonlijk en zorgden zelf voor draagvlak voor onze plannen.

 

Naast nieuwbouw zijn op de locatie van de voormalige Sigma-fabriek ook drie karakteristieke gebouwen, waaronder een gemeentelijk monument, gerenoveerd. Daarnaast is het monument met twee verdiepingen verhoogd. Uniek aan dit project is de mix van huur- en koopappartementen, penthouses, grondgebonden woningen en commerciële ruimten.

Bij de herontwikkeling van Cruquius is veel aandacht besteed aan het creëren van een duurzame en plezierige leefomgeving. Door ondergronds en inpandig parkeren zijn ruime en aantrekkelijke openbare gebieden ontstaan. De energievoorziening van het eiland gebeurt via warmte- en koudeopslag. In het project zijn vleermuiskasten en een insectenhotel opgenomen en zijn groene sedumdaken toegepast. Ook niet onbelangrijk: om een gezond leefklimaat te garanderen zijn alle sporen van verontreiniging uit het verleden gesaneerd.

Naast de ontwikkeling van Cruquius 2.2 Sigma heeft Koopmans als bouwer ook het project Cruquius 2.1 voor Amvest gerealiseerd. Dit zijn nog eens 156 appartementen in drie bijzondere woongebouwen op het Cruquiuseiland.

Stuur project door