Zaterdag 2 juni Dag van de Bouw

Op zaterdag 2 juni aanstaande is de landelijke Dag van de Bouw. Koopmans opent die dag de poorten van twee projecten: Transformatie Nijenoord in Utrecht en de ver/nieuwbouw van het stadhuis in Hengelo. Laatstgenoemde project in samenwerking met verschillende partijen. Iedereen is van harte welkom om op 2 juni tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje te komen nemen op deze projecten.

Transformatie Nijenoord Utrecht

In Utrecht transformeert Koopmans Bouwgroep het gebouw van de voormalige Hogeschool Utrecht naar 192 vrijesectorhuurappartementen, twee commerciële ruimten en een parkeergarage. Het gebouw met een oppervlakte van circa 21.000 m2 ligt aan Nijenoord 1 aan de rand van het centrum in de wijk Ondiep. Op 2 juni is deze bouwplaats vanaf de Vinkertlaan toegankelijk voor bezoekers.

Het gebouw, gerealiseerd in 1959 naar een ontwerp van architect Dirk Roosenburg (1887-1962), was oorspronkelijk het kantoorgebouw van de Detam en wordt breed gezien als waardevol architectonisch erfgoed. OPL Architecten uit Utrecht heeft daarom het transformatieontwerp gebaseerd op versterking en accentuering van de karakteristieke elementen van het oorspronkelijke gebouw. Op 2 juni is er tussen 14.00 en 16.00 uur gelegenheid om vragen te stellen aan OPL Architecten.

Tijdens de Dag van de Bouw zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen via een aangegeven route door het gebouw lopen en onderweg de foto-expositie bekijken. Eventuele vragen over het gebouw of over het bouwproces kunnen zij stellen aan de aanwezige Koopmans-medewerkers. Er is een modelwoning ingericht en met een VR-bril is er de mogelijkheid om projecten op een hele andere manier te beleven. Vanaf de negende etage heeft men een prachtig uitzicht op de stad Utrecht. Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten, onder meer een ballonnenclown en ze kunnen zich laten schminken.

Ver/nieuwbouw stadhuis Hengelo

De gemeente Hengelo verhuist eind 2019 naar een nieuw stadskantoor en een prachtig gerenoveerd monumentaal stadhuis. Verschillende partijen werken samen aan dit project, dat één van de grootste bouwprojecten in Twente is. De nieuwbouw gebeurt door Van Wijnen en Trebbe en de renovatie door Koopmans en Hoffman. Croonwolter&dros brengt in zowel de nieuwbouw als de renovatie de installaties aan.

Het nieuwe energiezuinige en duurzame stadskantoor krijgt verdeeld over vijf bouwlagen een vloeroppervlak van bijna 9.000 m² en een parkeerkelder van 2.200 m². Het monumentale stadhuis uit 1963 met een oppervlakte van 11.700 m², krijgt een nieuwe functionele indeling, waarbij de bestaande inrichting zoveel mogelijk behouden blijft en versterkt wordt. De hal krijgt zijn oude functie als centraal en  levendig binnenplein terug en wordt nog meer een plek voor (culturele) evenementen en bijeenkomsten.

Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Burgemeester Schelberg komt om 10.00 uur de Dag van de Bouw openen. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding en krijgen interessante achtergrondinformatie over de verschillende ruimtes. Eventuele vragen over het gebouw of over het bouwproces kunnen zij stellen aan de aanwezige medewerkers. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten, onder meer een bouw- en kleurhoek en ze kunnen deelnemen aan een prijsvraag.

Over de Dag van de Bouw

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland, de branchevereniging van bouw- en infrabedrijven. Eén keer per jaar stellen de aangesloten leden hun mooiste en meest bijzondere bouwplaatsen open voor het publiek. Vorig jaar trok de Dag van de Bouw meer dan 68.000 bezoekers.

Stuur artikel door