Winnaars TBI Innovatieprijs 2017 maken de toekomst

De winnaars van de TBI Innovatieprijs 2017 zijn bekend. Beide winnaars staan voor vergaande legolisering van bouw- en installatieprocessen. In de categorie ‘Beste innovatie’ won ‘Prefab Installatie Units’. In de categorie ‘Ideeën’ ging de prijs naar ‘Maatvoeringsarm bouwen’. De winnaars werden gekozen uit zes finalisten op basis van twee stemrondes onder medewerkers.

Winnaars TBI Innovatieprijs 2017 bij RDM (d.d. 5 oktober 2017) - v.l.n.r.: Hans Nuhn, Martijn de Roos en Jan Braker

Prefab installatie units (innovatie)

“Het werkt sneller, efficiënter en biedt hogere kwaliteit!” aldus Martijn de Roos en Hans Nuhn. Beide zijn in het dagelijks werk projectmanager bij Croonwolter&dros. “Het mes van prefabriceren snijdt aan vele kanten maar het vergt ook een ander soort discipline. “Op tijd beginnen en zo min mogelijk afwijken. Niet iedereen is dat nog gewend.” De prefab installatie units of modules kunnen in vele objecten worden toegepast, ziekenhuizen, tunnels, industrie en kantoren. Croonwolter&dros directeur Piet-Jan Heijboer: “Wat mij betreft worden deze units de nieuwe standaard. Dit komt iedere klant ten goede.”

Maatvoeringsarm bouwen (idee)

“Prefab bouwen is een rekbaar begrip en kan nog veel slimmer!” aldus Jan Braker, voorman bij Koopmans Bouwgroep. “Door aanpassingen te doen in ons ontwerp kunnen we tijdens realisatie ‘maatvoeringsarm’ werken. Het komt dan allemaal wat minder precies waardoor de snelheid en kwaliteit omhoog kunnen.” Het idee vergt wel aanpassingen in de keten. “Maar we gaan dit idee realiseren want het past gewoon bij de Koopmans aanpak” aldus Hans Smit, algemeen directeur.

Overige finalisten

Bovengenoemde prijzen werden op 5 oktober uitgereikt op de RDM Campus in Rotterdam. De zes finalisten werden in juni door een ‘jury’ gekozen uit 37 inzendingen op basis van: toegevoegde klantwaarde, mate van innovatie en overtuigingskracht. Naast bovengenoemde winnaars, waren dat de volgende vier finalisten:

Ideeën:

  • Quickfit Floor: koel- en vloerverwarmingsysteem op basis van Change Phase materials (WTH);
  • Virtual Reality als marketingcommunicatietool: voor een ultieme customer experience, arbeidsmarktcommunicatie én omgevingscommunicatie o.b.v. eigen 3D BIM content (Mobilis en Croonwolter&dros).

Innovaties:

  • Comfort Connected: op afstand uitlezen van CV-ketels voor efficiëntere (onderhouds)service en energiebesparingsadvies (Comfort Partners i.s.m. Qupit);
  • Badkamer-in-één-dag: kant-en-klaar product om badkamers in 1 dag te renoveren, zonder stof- en geluidoverlast (ERA Contour i.s.m. Hemubo, Smits Vastgoedzorg en Rutges Vernieuwt).

TBI Innovatieprijs

TBI ziet innovaties als een essentieel en noodzakelijk onderdeel van haar strategie. De TBI Innovatieprijs is hiervoor een eervol platform voor vernieuwing. Voor de organisatie van de prijs werkt TBI samen met partner YES!Delft. Naast de TBI innovatieprijs startte TBI samen met YES!Delft ook het TBI LaunchLab: https://www.tbi.nl/over-ons/tbi-innovatieprijs/tbi-launchlab.

Stuur artikel door