Van directiesecretaresse naar bouwplaatsmedewerkster

Je werkt bij een bouwonderneming en zit daar dagelijks op kantoor achter je bureau. Hierdoor krijg je eigenlijk nooit goed mee hoe het allemaal gaat op een bouwlocatie. Dan is het heel gaaf dat Koopmans de collega’s van kantoor de mogelijkheid geeft om een week mee te lopen op de bouw! Die kans pakte ik als directiesecretaresse met beide handen aan en ik koos ervoor om mee te lopen op ons project Lage Bothof in Enschede en daar dit blog over te schrijven. We realiseren hier appartementen en eengezinswoningen, dus genoeg te leren voor mij. Ik mocht meelopen met onze timmermannen, metselaars, uitvoerder, werkvoorbereider en projectleider. Wat een geweldige ervaring en ontzettend gaaf om te doen! Ik heb nóg meer respect en waardering gekregen voor mijn collega’s die elke dag op de bouw lichamelijke werkzaamheden verrichten en in weer en wind ervoor zorgen dat Koopmans deze prachtige projecten tot een goed resultaat weet te brengen. Chapeau!  

In de leer bij de timmermannen

De eerste kennismaking met het bouwvakkers-leven is de wekker die om 04.45 uur gaat. Voor mij best heel vroeg. Maar ja, ook dat hoort erbij. Op de bouwlocatie doorloop ik uiteraard eerst de veiligheidsprocedure, waarna ik mij, met bouwhelm op en veiligheidsschoenen aan, meld bij mijn collega’s. Ik mag deze eerste dag in de leer bij onze timmermannen Goran Timmermeester en Marcel Koster. Zij zetten mij meteen aan het werk met onder meer betonboren, naden afdichten met pur, wanden dragen en plaatsen. En dat valt echt niet mee als je normaal gesproken veel zit. Het is lichamelijk zwaar werk en dat merk je dan wel aan het eind van zo’n werkdag. En dat met nog vier dagen te gaan…!

Specie op de troffel

De dagen die volgen zijn afwisselend en heel leerzaam. Niels Bouwman, Harry Peters, Torsten Nossel, Jannes Beltman en Arjan Paalman leren mij de fijne kneepjes van het metselen. Tjonge zeg, wat een vakmannen zijn dat. Zo op het oog lijkt het zo simpel, specie op de troffel en gaan. Maar in werkelijkheid valt dat vies tegen. Dankzij de perfecte begeleiding van deze collega’s lukt het mij toch om een keurig stukje muur te metselen. Dan volgt de zware beproeving van het isoleren van de muren met glaswol. Een klus die ik samen met collega Arthur Schackleford mag klaren. Van het op maat snijden van glaswol tot het gebruik van de betonboor en tussendoor ook nog de steigers verplaatsen. Het hoort er allemaal bij. Net zoals het plaatsen van stelkozijnen, waarbij ik ook de betonboor weer ter hand neem, de kozijnen vastzet en check of ze waterpas staan. Daarin word ik vakkundig begeleid door onze timmermannen Erwin Gerritsen- Mulkes en Roel Poffers.

Onderlinge samenwerking en afstemming

Op een bouw heb je naast je eigen collega’s ook te maken met onderaannemers en leveranciers. Het is goed om te zien hoe belangrijk de onderlinge samenwerking en afstemming is. Dat krijg ik mee op de dag dat ik met onze uitvoerder Herman Masselink meeloop. We lopen met een medewerker van Bruynzeel alles na voor de keukens in de woningen en de stukadoor van Rikkert help ik ook nog een handje mee. Met uiteraard witte haren en trui als gevolg! Ik besluit deze leerzame week op de bouw in de bouwkeet waar ik onder meer diverse overleggen bijwoon en nog een projectplanning maak. En dan zit het erop! Het was een onvergetelijke ervaring en wat heb ik een respect voor al mijn collega’s op de bouwplaats! Maar na deze vijf dagen is het zeker ook weer prima om achter mijn bureau op ons kantoor in Enschede te zitten.

Marlon Nijdam, Directiesecretaresse

Stuur artikel door