Utrecht is 195 woningen rijker door transformatie hogeschool

Krap 15 maanden na de start van de transformatie van het pand van de Hogeschool Utrecht in de wijk Ondiep zijn alle appartementen in Nijenoord opgeleverd. Het kantoorgebouw uit 1959 met energielabel D werd getransformeerd tot 195 duurzame vrijesectorhuurappartementen met label A. De luxe 2-, 3- en 4-kamerappartementen van 47 m² tot 153 m² bieden vooral starters, alleenstaanden en jonge huishoudens een plek aan de rand van het centrum van Utrecht. De transformatie werd gerealiseerd door TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep uit Enschede in opdracht van Amvest. De woningen zijn toegevoegd aan de portefeuille van het Amvest Residential Core Fund.

Nieuwe dynamiek voor Ondiep

“Het is mooi dat er nieuwe wijken bijkomen om het woningtekort te reduceren, maar de bestaande wijken mogen niet vergeten worden. Door dit gebouw een nieuwe bestemming te geven, geven we de Utrechtse woningmarkt een stimulans én krijgt de wijk Ondiep een evenwichtigere woningvoorraad. Dat is goed voor de dynamiek en leefbaarheid van de buurt,” aldus Dennis Wedding, portfoliomanager van het Amvest Residential Core Fund. De wijk Ondiep in Utrecht kenmerkt zich door veel corporatiewoningen en relatief weinig vrijesectorhuur en koopwoningen. Alle appartementen in Nijenoord zijn inmiddels verhuurd. De huurprijzen variëren van € 790 tot € 1590. Circa 80% van de huurders is jonger dan 35 jaar en ruim de helft is afkomstig van buiten de stad Utrecht. De verhuur gebeurt via Wooove en wordt via de website www.nijenoord.nl aangekondigd.

Hogeschool wordt woongebouw

De 195 appartementen en 132 parkeerplaatsen zijn gebouwd in een voormalig pand van de Hogeschool Utrecht met een gebruiksoppervlakte van circa 21.000 m2. Nadat het onderwijs en onderzoek van de Hogeschool Utrecht geconcentreerd werd op De Uithof, werd de onderwijslocatie Nijenoord verkocht. Het stond sinds 2016 leeg. Het gebouw werd ontworpen door architect Dirk Roosenburg (1887-1962) en was oorspronkelijk het kantoorgebouw van de Detam. Het pand wordt breed gezien als waardevol architectonisch erfgoed. OPL Architecten uit Utrecht heeft daarom het transformatieontwerp gebaseerd op versterking en accentuering van de karakteristieke elementen van het oorspronkelijke gebouw, bijvoorbeeld het trappenhuis.

Investeren in transformaties

Als Nederlandse ontwikkelaar en investeerder probeert Amvest het woningtekort in stedelijke gebieden terug te dringen door gebieden met potentie duurzaam om te vormen tot wijken waar mensen graag willen (blijven) wonen. Daarbij richt Amvest zich vooral op woningen in het gewilde middeldure huursegment. Zo investeert Amvest in de transformatie van voormalige bedrijventerreinen, bijvoorbeeld Cruquius in Amsterdam, Kabeldistrict in Delft en De Hes in Arnhem (het voormalige KEMA-terrein) en knooppunt locaties, zoals District-E in Eindhoven, het KJ plein in Den Haag en de Westflank bij Utrecht CS. Amvest investeerde de afgelopen maanden flink in transformaties. Naast Nijenoord in Utrecht, werden in Den Haag drie leegstaande kantoorcomplexen omgebouwd tot duurzame woongebouwen met in totaal 388 woningen.

De laatste huurwoningen in Nijenoord zijn opgeleverd. Vooral starters en jonge stellen vinden hier een mooie woonplek aan de rand van het centrum van Utrecht.

Stuur artikel door