TBI-bouwreis 2018: een ervaring die levens verandert
De TBI-bouwreis 2018 is net achter de rug. Twaalf TBI-collega’s zijn in april naar Zambia afgereisd, om daar een huis te bouwen voor Sophia en haar 8 (klein)kinderen. Koopmans werd vertegenwoordigd door Elles Boerrigter, HR Adviseur:
‘Wauw, wat een bijzondere ervaring! Allereerst ben ik super dankbaar dat Koopmans/TBI mij deze kans heeft gegeven. Ik heb iets mogen meemaken wat anders misschien nooit op mijn pad was gekomen.
Voor ons vertrek naar Zambia hebben we een sponsoractie opgezet om geld in te zamelen voor ons project. Door de verkoop van paaseitjes, broodjes knakworst en de vele donaties (o.a. van de vele betrokken Koopmans-medewerkers) hebben we met de hele groep € 12.413,- weten op te halen.
De reis zelf begon op vrijdag 6 april, toen we vanaf Schiphol naar Zambia, Lusaka vertrokken. Hier werden we hartelijk ontvangen door de medewerkers van Habitat Zambia. Vanaf Lusaka zijn we met de bus verder gereden naar onze eindbestemming, Kabwe. Kabwe staat in de top 10 van de meest vervuilde steden ter wereld en veel mensen leven in armoede. 75% van de inwoners heeft geen echte woonbestemming, de gemiddelde leeftijd is 45 jaar, veel mensen zijn hiv/aids besmet en veel kinderen zijn op jonge leeftijd al wees. Je kunt je voorstellen dat we in een hele andere wereld terecht kwamen dan we in Nederland gewend zijn.
Van maandag t/m vrijdag hebben we gebouwd aan het huis van Sophia, een 45-jarige alleenstaande moeder van 8 kinderen en oma van één kleinkind. Met hulp van Sophia, haar gezin en de plaatselijke bouwvakkers hebben we in een week tijd iets moois kunnen neerzetten.
De bouwplaats ziet er heel anders uit dan we in Nederland gewend zijn. Het cement moest met de schep worden gemengd, de betonblokken van 25 kilo per stuk moesten we stuk voor stuk met de hand verplaatsen (spierpijn!) en een gat van 2 meter diep van 2 bij 2 moest met de hand (!) worden gegraven. En toch is daar niet alles anders. We hebben gewerkt met echte vakmensen die graag alles perfect wilden. We zijn dan ook vaak op de vingers getikt als bijvoorbeeld het betonblok niet waterpas lag. We mochten dan gewoon opnieuw beginnen.
Er moest kwaliteit worden geleverd. Maar net als bij onze TBI-ondernemingen, staat veiligheid op nummer één. Elke ochtend begonnen we met rek- en strekoefeningen en wees onze ‘safety-man’ ons weer op een aantal belangrijke zaken.
We hebben de week afgesloten met een afscheidsceremonie. We zijn ontvangen met prachtige muziek, we hebben gedanst, feest gevierd en officieel de sleutel overhandigd aan Sophia. Erg bijzonder om de week zo af te sluiten en zo dicht in de gemeenschap te staan. We hebben met de bouwgroep en locals veel gelachen, gehuild en nieuwe vriendschappen gesloten. Het is echt een ervaring die levens verandert!’