Samen werken aan monumentaal stadhuis Hengelo

Verschillende partijen werken samen aan de ver/nieuwbouw van het stadhuis in Hengelo. Eind van dit jaar verhuist de gemeente Hengelo naar een nieuw stadskantoor en een prachtig gerenoveerd monumentaal stadhuis. TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep en bouwbedrijf Hoffman werken samen aan de renovatie van dit monumentale stadhuis uit 1963 met een oppervlakte van 11.700 m². TBI-onderneming Croonwolter&Dros verzorgt alle installaties in dit project.

Het monumentale stadhuis krijgt een nieuwe functionele indeling, waarbij de bestaande inrichting zoveel mogelijk behouden blijft en versterkt wordt. De hal krijgt zijn oude functie als centraal en levendig binnenplein terug en wordt nog meer een plek voor (culturele) evenementen en bijeenkomsten. Stijlkenmerken worden behouden of weer doorgevoerd en ook de kleurstelling van de oplevering in 1963 komt terug in het gebouw. Maar voordat het allemaal zover is, dient er nog het nodige te gebeuren en is er al heel veel prachtig werk verzet. Allemaal onder de bezielende leiding van onze uitvoerder Gerard Vonk.

Specialistisch werk

´De renovatie begint echt vorm te krijgen, maar dit heeft wel wat voeten in aarde gehad´, vertelt Gerard. ´Tijdens het slopen kwamen we asbest tegen. Dat hadden we uiteraard ook wel verwacht, maar de hele asbestsanering kostte veel tijd. Zodra die was afgerond, konden we echt aan de slag met alle renovatie- en deels ook restauratiewerkzaamheden.´ Dat zijn zeer diverse werkzaamheden van uiteenlopende aard. Zo zijn onder meer alle ramen in het gebouw vervangen door nieuwe aluminium puien.  Alle technische installaties worden helemaal vernieuwd, aangepast aan de eisen van de huidige tijd en door Croonwolter&Dros in het bestaande gebouw aangebracht. Een grote klus was het realiseren van de archiefruimte inclusief een quarantaineruimte in de kelder van het gebouw. Uiteraard helemaal conform de voorschriften uit de archiefwet met onder meer brandwerende maatregelen. Een andere uitdaging is het gedeeltelijk vervangen van metselwerk in bestaande muren en kolommen. ´Dat is heel specialistisch werk wat wordt gedaan door onze collega´s van Hoffman en dat gebeurt echt steentje voor steentje.´

Hergebruik en duurzaamheid

Vanaf het dak tot in de kelder ondergaat het gebouw een complete metamorfose. Daarbij worden specifieke stijlelementen wel bewaard, zoals het mozaïek-kunstwerk in de burgerzaal, maar ook de plafondplaten, enkele karakteristieke deuren en lampen in de centrale hal. Een aantal zaken die zijn gesloopt worden ook hergebruikt, zoals oude radiatoren, maar dan wel voorzien van een nieuwe kleur. Gerard: ´We gebruiken ook zoveel mogelijk duurzame materialen bij deze renovatie. Je ziet hier geen tropisch hardhout, maar Europees hout en we gebruiken vlaswol in plaats van glaswol. Vlaswol is een natuurlijk isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van vezels van de vlasplant.´

Verbinding met nieuwbouw

In dit monumentale gedeelte komen de kamers voor burgemeester en wethouders, de burgerzaal, trouwzaal, het restaurant, de fractiekamers en vergaderruimtes. Op de derde en vierde verdieping  komen moderne werkplekken in open ruimten. Dit monumentale pand wordt met een passerelle op de eerste verdieping verbonden met het nieuwe stadskantoor. ´Dat is ook nog een hele uitdagende klus. Want uiteraard luistert dat zeer nauw en dient die constructie volledig te kloppen. De realisatie van die passerelle doen we samen met Bouwcombinatie stadskantoor Hengelo (Van Wijnen en Trebbe) die de nieuwbouw realiseert. Maar uiteraard zorgen we ervoor dat ook dit goed voor elkaar komt´, besluit Gerard vastberaden.

Stuur artikel door