Realisatie conceptwoning is strak georganiseerd proces

‘Wauw, die woningen staan er snel!’ Een veelgehoorde kreet in de omgeving van bouwplaatsen waar TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep conceptwoningen realiseert. Maar wat veel mensen niet weten is dat er achter de schermen al heel veel voorwerk wordt verricht. Die werkzaamheden luisteren heel nauw en om alles vlekkeloos te laten verlopen is een goede planning van essentieel belang. Het betekent echter ook dat kopers al vroeg in het traject keuzes moeten maken voor hun nieuwe huis. Dit geeft soms vragen en daarom neemt Niels Nielen, coördinator concepten bij Koopmans, je in dit artikel graag mee in het proces van de conceptwoningen.

De ontwikkeling

De eerste stap in het hele proces is de ontwikkeling van het project. Samen met een ontwikkelaar bekijken we wat een goede oplossing is voor het perceel waarop de woningen komen. Daarbij betrekken we ook een architect voor het ontwerp van de woningen en we zoeken contact met een lokale makelaar. Die kent zijn werkgebied en weet wat de marktvraag is. In deze fase voeren we ook al de eerste gesprekken met de gemeente om onder meer te inventariseren welke duurzaamheidsambities de gemeente heeft en aan welke regelgeving we moeten voldoen. Als het plan zich dan begint te vormen, gaan we via social media bekendheid geven aan het project en vragen we feedback van mogelijke toekomstige kopers. Zodra de woningen zijn uit-ontwikkeld en bekend is hoe deze in basis eruit komen te zien, lanceren we de projectwebsite.

Van 3D-model naar bouwvergunning

Dan is het tijd voor onze technische collega’s om aan de slag te gaan. Zij zetten een 3D-model op. Uit dat model genereren we de tekeningen. Dat zijn de verkooptekeningen van de woningen en de tekeningen voor de extra opties die kopers kunnen kiezen. Beide zijn nodig voor de aanvraag van de bouwvergunning bij de gemeente. Dit geeft de toekomstige kopers wel enige beperking bij de invulling van hun opties. Maar dankzij onze gedegen marktonderzoek in de ontwikkelingsfase verkopen wij opties waarvan wij weten dat daaraan behoefte is. Als dit allemaal gereed is, start de verkoop van de woningen en dienen wij vaak ook al de bouwaanvraag in. Na circa acht weken krijgen wij hierop een reactie van de gemeente. Als de vergunning dan is verstrekt, ligt deze nog zes weken ter inzage. In deze periode kan de omgeving nog bezwaar maken tegen de bouwplannen. Daarna kunnen we echt beginnen!

Kopers maken hun keuzes

De eerste woningen worden verkocht en toekomstige bewoners krijgen vanaf dat moment de tijd om keuzes te maken voor de ruwbouwopties. Dat betekent dat ze ook keuzes maken voor de indeling van hun keuken en badkamer. Hoe eerder je je huis koopt in de verkoopfase, hoe meer tijd je hebt voor je keuzes. De sluitingsdatum van de ruwbouwopties, die gekoppeld is aan de start van de werkvoorbereiding, hangt samen met de snelheid en voortgang van de verkoop. Wij beginnen normaliter met de werkvoorbereiding als 70% van het project verkocht is. Onze woonadviseur verwerkt in de twee weken daarna alle ruwbouwopties, waarna onze BIM-modelleur alles in het 3D-model verwerkt.

Daarna begint de ‘bouw’ van de woningen in de fabriek van ons TBI-zusje Voorbij Prefab. Daar worden de casco’s van de woningen gemaakt. De ruwbouwopties worden daarin opgenomen, van uitsparingen voor leidingen in de keuken en badkamers tot aan stopcontacten. Onze kozijnenleverancier levert de kozijnen aan de fabriek, want ook die worden opgenomen in het betoncasco. Alles moet als een geoliede machine op elkaar zijn afgestemd. De strakke deadline waarmee kopers te maken krijgen, is dus echt van essentieel belang voor de totale planning.

Kwalitatief zeer goede woningen

Tussen de start van de werkvoorbereiding en de daadwerkelijke zichtbare bouw zitten dertien weken. In die weken wordt het 3D-model verder gevuld door de installateur, de prefab betonleverancier en overige co-makers. Na die dertien weken beginnen we dan echt met de bouw. Op de bouwplaats gaat de eerste heipaal de grond in, die overigens acht weken voor de bouw ook al in productie is genomen. Uiteraard maken we van dat memorabele moment samen met de kopers een mooi feestje.

Hierna verrijzen op deze plek de woningen die grotendeels al in de fabriek zijn voorbereid. Het grote voordeel hiervan is dat we niet afhankelijk zijn van het weer en we dus in een lekker tempo de woningen kunnen afbouwen. En dan ook nog eens kwalitatief zeer goede woningen. Vervaardigd van beton, een robuust product dat niet scheurt en jaren meegaat. Al met al is de realisatie van een nieuwe conceptwoning een strak georganiseerd proces waaraan iedereen op geheel eigen wijze een belangrijke bijdrage levert. Cruciaal in het hele traject is de planning. Daarom vragen wij aan onze kopers om al in een vroeg stadium belangrijke keuzes te maken voor hun nieuwe huis.

Niels Nielen: coördinator concepten Koopmans

Stuur artikel door