Plaatsen circulaire modules gestart en hoogste punt bereikt van duurzame levensloopbestendige woningen Silvolde
Aan de Reeënstraat in Silvolde worden in rap tempo acht nieuwe levensloopbestendige woningen gerealiseerd. Bijzonder aan deze woningen is dat ze worden gebouwd met houtbouw, waarbij het merendeel van de woning al in de fabriek wordt vervaardigd. Door het plaatsen van de modules worden de contouren van de woningen snel zichtbaar, wat ervoor zorgt dat de start van de bouw en het bereiken van het hoogste punt van de woningen samenvallen.
Wonion, de bouwpartner verantwoordelijk voor dit project, bouwt ook nog eens zestien nieuwe woningen aan de Reeënstraat en het Patrijsplein in Silvolde. Deze woningen worden gerealiseerd op het terrein waar voorheen seniorenwoningen van Wonion stonden. Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion, legt uit: "Voor lange tijd is dit terrein onbebouwd gebleven vanwege de krimpgedachte. Maar tijden veranderen. Om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar woningen hebben we opnieuw gekeken naar de invulling van deze locatie en hebben we gekozen voor de bouw van levensloopbestendige woningen en kleine gezinswoningen." Ooijman voegt eraan toe: "Ook de bouwmethode zelf is aan het veranderen. Duurzaamheid, circulariteit en biobased materialen krijgen steeds meer aandacht. Dit komt mooi tot uiting in de houtbouwmethode en de duurzame inrichting van de woonomgeving aan de Reeënstraat."
Op vrijdag 26 mei werd het bouwbord onthuld in aanwezigheid van de bouwpartners Koopmans, geWOONhout, Rouwmaat en Wonion. Vanaf de bouwplaats konden de aanwezigen zien hoe een complete woning werd opgebouwd uit geprefabriceerde modules. Herman van Ommen, directeur van geWOONhout, legt uit: "Samen met Koopmans en onze opdrachtgevers kijken we constant naar hoe we onze conceptwoningen verder kunnen verbeteren en de aan- en afvoer van de modules kunnen optimaliseren. De houtbouwwoningen die we op deze locatie plaatsen, zijn de eerste levensloopbestendige woningen. Daarom hebben we ze de naam 'Silvolde' gegeven." Naast de zichtbare bouwwerkzaamheden is er ook aandacht voor duurzaamheid in de grondwerkzaamheden en de fundering van de woningen. Frans Beurskens, commercieel manager bij Rouwmaat, legt uit: "Bij duurzaam bouwen zijn de grondwerkzaamheden en het gebruik van funderingen van groot belang, hoewel ze minder zichtbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van cementloos beton, waarvan de milieubelasting aanzienlijk lager is dan die van traditioneel beton." Ooijman voegt hieraan toe: "Door voortdurend samen te werken met onze regionale bouwpartners om te kijken hoe we de woningen zo duurzaam mogelijk kunnen realiseren, blijft er ruimte voor innovatie en ontwikkeling in de duurzame woningbouw."
Volgens de planning zullen de levensloopbestendige woningen naar verwachting gereed zijn om rond september te worden bewoond. Na de bouw van deze acht woningen start de bouw van de tweede fase, bestaande uit acht kleine gezinswoningen. Als u interesse heeft om aan de Reeënstraat te wonen, zal naar verwachting de verhuur van de kleine gezinswoningen in het najaar van 2023 van start gaan. Houd hiervoor de website Thuis in de Achterhoek in de gaten. Alle levensloopbestendige woningen zijn al verhuurd. Naar verwachting zullen alle 16 woningen in de eerste helft van 2024 gereed zijn om te worden bewoond.
Koopmans Bouwgroep is verheugd deel uit te maken van dit duurzame en circulaire bouwproject in Silvolde. Door samen te werken met partners zoals geWOONhout, Rouwmaat en Wonion, kunnen we onze inzet voor duurzaamheid en innovatie in de bouwsector voortzetten. We kijken ernaar uit om nog meer duurzame projecten te realiseren en bij te dragen aan de ontwikkeling van een circulaire toekomst.