Ontwikkeling hoogbouw Leidsche Rijn kan van start

Op vrijdag 29 november jl. vond de ondertekening plaats van de ontwikkelingsovereenkomst voor het hoogbouwproject MARK in Leidsche Rijn. Namens de gemeente Utrecht ondertekende wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn) de overeenkomst met TBI-ondernemingen Koopmans Bouwgroep en J.P. van Eesteren en Stadswaarde, die hun krachten voor dit project hebben gebundeld onder de naam KEES (een samenvoeging van de eerste letters van de bedrijfsnamen). Met deze ondertekening kan de verdere ontwikkeling van het iconische hoogbouwproject in Leidsche Rijn starten. In deze fase werkt het samenwerkingsverband KEES de plannen meer gedetailleerd uit in een voorlopig ontwerp.

Iconisch gebouwencomplex

De gemeente selecteerde het plan MARK, dat uit drie hoge torens bestaat van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog. Bijna een jaar geleden onthulde wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn) de plannen rond MARK die hij toen typeerde als een ‘verticaal dorp’. “Utrecht staat voor een enorme bouwopgave, omdat we nog steeds een van de snelst groeiende steden van ons land zijn”, zegt wethouder Verschuure. “Mensen willen hier dolgraag wonen. Ik ben daarom heel blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten. We gaan hier een iconisch complex bouwen en daarom willen we de stappen in dit project zorgvuldig zetten.” Het plan is dat in 2023 het complex gereed is. Jeroen Messemaeckers van de Graaff, namens ontwikkelcombinatie KEES: “De stad van de toekomst is een groene stad voor iedereen. In groene steden wonen mensen in gezonde buurten, werken mensen in circulaire gebouwen, verbruiken we energie uit natuurlijke hulpbronnen en eten we duurzaam voedsel. Met ons verticale dorp MARK hebben we de ambitie om hier een bijdrage aan te leveren. Wij zijn trots MARK in Utrecht te mogen realiseren.”

Er komen ongeveer 1.125 huur- en koopwoningen met patio's en groene binnentuinen. 60 procent van de woningen worden sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende plekken in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen. De hoogte van het complex is uniek in onze stad: met MARK krijgt Leidsche Rijn het hoogste gebouw van Utrecht.

Duurzaam

Het nieuwe complex wordt zo duurzaam mogelijk. De samenwerkende partijen streven naar een WELL Gold-certificaat. Het certificaat richt zich op het algemeen welbehagen en welzijn van de toekomstige bewoners door te kijken naar de kwaliteit van lucht in het gebouw, waterhuishouding, lichttoetreding, fitness, welzijn en comfort. Bij oplevering wordt dit het eerste gebouw in Nederland waar het certificaat van toepassing is. Daarnaast worden alle woningen klimaatneutraal (EPC=0) en energiezuinig opgeleverd.

Stuur artikel door