Officiële startsein voor bouw 487 huurappartementen aan Gerbrandystraat Utrecht

Dinsdag 7 mei 2019 is het officiële startsein gegeven voor de bouw van 487 huurappartementen op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht. Dat gebeurde door het slopen van een deel van het bestaande pand met de sloopkogel. Een symbolische handeling om te markeren dat betrokken partijen en de gemeente Utrecht verheugd zijn dat na ruim vier jaar de kogel voor dit project door de kerk is. De sloop en realisatie van de nieuwbouw wordt uitgevoerd door Gerbrandystraat 20 b.v. Dit is een samenwerking tussen TBI-onderneming Koopmans Bouw b.v. en Wessels Rijssen b.v. Opdrachtgever is Syntrus Achmea Real Estate & Finance namens een van zijn klanten, een Nederlands pensioenfonds.

Namens de gemeente Utrecht was wethouder Klaas Verschuure bij deze starthandeling aanwezig. Hij gaf aan dat dit voor de gemeente een memorabel moment is. Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “We hebben in Utrecht behoefte aan woonruimte voor starters en studenten. Met dit project realiseren we in één keer maar liefst 487 appartementen voor deze groepen. Daarmee komt er ook wat meer levendigheid in dit gebied.”

V.l.n.r: Hans Smit (Koopmans Bouwgroep), Klaas Verschuure (gemeente Utrecht), Jos Dirks (Rabobank Pensioenfonds), Edvard van Luijn (Syntrus Achmea Real Estate & Finance)

Duurzaamheid en circulariteit

Hans Smit, directievoorzitter van Koopmans is zeer content met de constructieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. ‘Het hele voortraject heeft enkele jaren geduurd, mede vanwege een aanpassing van het bestemmingsplan. Maar dankzij ieders inzet kunnen we nu voortvarend aan de slag met dit fantastische plan.’ Een project waarbij ook kritisch gekeken is naar duurzaamheid en circulariteit. De bestaande kelder waar de nieuwe bebouwing deels op wordt gefundeerd, blijft gehandhaafd en hierin komen de bergingen van de woningen. De toekomstige bewoners kunnen straks gebruikmaken van elektrische deelauto’s die worden opgeladen met zonne-energie die wordt geleverd door PV panelen die op het dak van het complex worden geplaatst.

Het plan

De 487 appartementen voor starters en studenten voorzien in een grote vraag naar betaalbare huisvesting in Utrecht en worden verspreid over drie gebouwen. Een daarvan is een woontoren met 19 verdiepingen waarin 205 woningen komen. De andere twee gebouwen zijn lager met vijf en zeven verdiepingen waarin respectievelijk 82 appartementen en 200 studentenstudio’s komen. De woningen variëren in grootte tussen de 50 en 70 vierkante meter. De studentenstudio’s hebben een oppervlakte van 21 vierkante meter. Het ontwerp is van Van der Linde Architecten uit Deventer. Tussen de gebouwen komt een verhoogd leefdek, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daaronder komen de parkeervoorzieningen.

Stuur artikel door