Officieel startsein gegeven voor realisatie De Nieuwe Sint Jacob Amsterdam

Op woensdag 30 oktober 2019 is het officiële startsein gegeven voor de realisatie van 305 appartementen, 20 stadswoningen en zorgfaciliteiten aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. VOF De Nieuwe Plantage, bestaande uit TBI-ondernemingen Koopmans Bouwgroep, Mobilis en Nico de Bont, realiseert dit project voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance (in opdracht van drie pensioenfondsen: o.a. Stichting BPL Pensioen en Achmea Dutch Health Care Propperty Fund). Amstelring gaat op deze locatie 24-uurszorg bieden aan psychogeriatrische cliënten (cliënten met dementie).

vlnr: Ivo van der Klei, Esther Akkerman, Ilse Griek, Hans Smit

Boren heipaal

Het project wordt gerealiseerd op de locatie van het voormalig verpleeghuis Sint Jacob. De afgelopen maanden werd het oude pand gesloopt. Alleen het monumentale bouwdeel op het binnenterrein is behouden en wordt gerestaureerd. Met het gezamenlijk boren van een heipaal door Ilse Griek (Stadsdeel Centrum), Ivo van der Klei (Stichting Amstelring Groep) en Esther Akkerman  (Syntrus Achmea), is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw en restauratiewerkzaamheden.

Nieuwbouw voor senioren

De nieuwbouw bestaat uit 20 stadswoningen en een gebouw van zeven verdiepingen waarin 305 appartementen komen. Deze zijn grotendeels levensloopbestendig en bestemd voor senioren. Syntrus Achmea Real Estate & Finance verhuurt de appartementen en stadswoningen in de vrije sector. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 222 auto’s en een ondergrondse fietsenstalling voor 560 fietsen. Verder komen er commerciële zorg-gerelateerde voorzieningen. De verhuur van de appartementen start in het voorjaar van 2021. Ze variëren in grootte van circa 60 tot 150 vierkante meter. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief op www.denieuwesintjacob.nl

Monumentaal gebouw hart van het plan

Het ontwerp voor dit totale plan is van de Architekten Cie. uit Amsterdam. Uniek in dit project is het monumentale bouwdeel op het binnenterrein dat wordt gerestaureerd. Dit wordt de locatie waar Amstelring 24-uurszorg gaat bieden aan 32 cliënten met dementie. De werkzaamheden omvatten onder meer diverse isolatietoepassingen zodat het gebouw aan de juiste duurzaamheidseisen voldoet. De monumentale kerkzaal op de eerste verdieping blijft intact en krijgt een passende functie. Het monumentale gebouw vormt het hart van het plan. De nieuwbouw wordt hier omheen gesitueerd, met daartussen een binnentuin waardoor er een mooi samenhangend geheel ontstaat. Met een speciale doorgang is het monument straks vanaf de Plantage Middenlaan te bereiken. Dit was voorheen niet het geval.

Stuur artikel door