Koopmans bouwt 233 woningen voor Amvest op Cruquius Amsterdam

Ontwikkelaar-belegger Amvest en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep hebben op de Provada aannemingsovereenkomsten getekend voor de bouw van 233 woningen en circa 2.200 m2 commerciële voorzieningen op het voormalige bedrijventerrein Cruquius in Amsterdam. Het betreft een gedifferentieerd woonprogramma met zowel koop als huur. Het aanbod huurwoningen is divers met zowel sociale als vrijesectorwoningen, waaronder middenhuur. Alle huurwoningen worden opgenomen in de beleggingsportefeuille van het Amvest Residential Core Fund.

Sigma-fabriek
Op de locatie van een voormalige Sigma-fabriek worden drie karakteristieke gebouwen, waaronder een gemeentelijk monument, gerenoveerd en het monument wordt met twee verdiepingen verhoogd. Het gevelbeeld van de monumentale verffabriek wordt weer in ere hersteld. Daarnaast komen er nieuwbouwwoningen. Het gaat om 9 eengezinswoningen en 68 appartementen. In de oude verffabriek komt tevens circa 1.800 m2 bedrijfsruimte voor creatieve bedrijvigheid. Naar verwachting wordt rond de zomer gestart met de sloop, zodat Koopmans in het derde kwartaal van 2018 kan beginnen met de nieuwbouw. Begin 2019 volgt de transformatie van de bestaande gebouwen. Het ontwerp is van IAA Architecten. Sigma is, in tegenstelling tot de andere locaties, een gezamenlijke ontwikkeling van Koopmans Bouwgroep en Amvest.

Binnenbocht
In de Binnenbocht realiseert Koopmans als bouwteampartner in opdracht van Amvest drie gebouwen: een licht, modern ‘terrassengebouw’, een karakteristieke loods en een stoer appartementengebouw van baksteen en houten elementen. Op de plek van de voormalige Remepa-loods komen 8 loftwoningen  inclusief hobby/werkruimte en inpandige parkeerruimte. De Loods krijgt dezelfde uitstraling als de gesloopte loods uit 1960. Het terrassengebouw De Bocht bevat 11 stadswoningen, 113 appartementen en circa 650 m2 commerciële voorzieningen. Onder de centrale binnenhof komt een drielaagse inpandige parkeergarage. In het bakstenen gebouw komen 24 woningen voor woningdelers. Deze woningen hebben twee slaapkamers en twee badkamers en zijn bestemd voor jonge mensen die een woning delen en gezamenlijk de huur betalen. Koopmans start na de bouwvak met de realisatie van dit deelplan. Het ontwerp is van LEVS Architecten. Onlangs is gestart met de verkoop van de eerste 63 woningen. Kijk voor meer info op www.cruquius.nl

Aandacht voor de leefomgeving
Bij de herontwikkeling van Cruquius wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een duurzame en plezierige leefomgeving. Door ondergronds en inpandig parkeren ontstaan ruime en aantrekkelijke openbare gebieden. De energievoorziening van het eiland gebeurt via warmte-koudeopslag. Daardoor is er geen individuele gasaansluiting meer nodig voor de woningen. In de deelgebieden Binnenbocht en Sigma zijn vleermuiskasten en een insectenhotel opgenomen en worden de meeste daken voorzien van een groen sedumdak.

Gebiedsontwikkeling Cruquius
Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest, die de grootste eigenaar is in het Cruquiusgebied, herontwikkelt het verouderde bedrijventerrein tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Amvest is zowel verantwoordelijk voor de planvoorbereiding, het planologisch proces als de uitvoering ervan. In totaal komen er circa 2.000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten. Amvest realiseert circa 1.500 woningen en een groot deel van de voorzieningen in het gebied. www.cruquius.nl

Stuur artikel door