Huurders ontvangen sleutel HOUTbaar HUIS

Hengelo is vier duurzame woningen rijker. In woonbuurt de Nieuwe Es realiseerde TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep vier houten woningen volgens het concept HOUTbaar HUIS. Tijdens een feestelijk moment op maandag 5 juli jl. ontvingen de eerste huurders uit handen van wethouder Bas van Wakeren de sleutel van hun nieuwe huis. Dat gebeurde in het bijzijn van verhuurmakelaar NederWoon en betrokkenen van de diverse partijen die aan de basis stonden van HOUTbaar HUIS.

v.l.n.r.: Gert van Vugt (Sustainer Homes), Bas van Wakeren (wethouder gemeente Hengelo), Rudy van Gurp (TBI WOONlab), eerste huurders, Rob Noort (Nederwoon) en Hans Smit (Koopmans Bouwgroep)

Duurzaam en betaalbaar wonen

Deze vier woningen zijn in Nederland de állereerste woningen die volgens het concept HOUTbaar HUIS zijn gerealiseerd. TBI WOONlab (bestaande uit de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep) ontwikkelde dit concept in samenwerking met Sustainer Homes (partner in transities naar duurzame bouw). Het is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, Hoofd TBI WOONlab: “We zochten naar oplossingen om modulair bouwen in hout opschaalbaar en betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. Dat kan met HOUTbaar HUIS.”

 

Eerste vier circulaire gezinswoningen

De gemeente Hengelo heeft nu de eerste vier circulaire gezinswoningen volgens dit concept. Wethouder Bas van Wakeren: “We zijn er trots op dat Hengelo de primeur heeft met deze duurzame woningen. De gemeente Hengelo zet fors in op duurzaamheid, maar dat kunnen we niet alleen. Het is dan ook fantastisch dat Koopmans dit concept heeft ontwikkeld en voor Hengelo heeft gekozen om de eerste woningen te realiseren.” De huizen bestaan uit modules van houten LVL-delen die onder ideale omstandigheden in de eigen fabriek worden gemaakt en vervolgens op de bouwlocatie in elkaar gezet. In Hengelo werd gemiddeld binnen een dag het casco van een woning van drie verdiepingen geplaatst. De woningen zijn gasloos, vrijwel energieneutraal, voorzien van zonnepanelen en volledig remontabel. Voor de bewoners is het een bijkomend voordeel dat hout zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat. Aan de buitenzijde is niet meer te zien dat het om een houten woning gaat door het gebruik van een klikbare gevelsteen. Koopmans kwam hiermee tegemoet aan de wensen van de gemeente om in deze buurt uitsluitend metselwerk toe te passen. De vier woningen zijn voorzien van vier verschillende verwarmingssystemen. Deze worden een jaar lang getest en gevolgd door diverse sensoren om onder meer het energieverbruik, de luchtvochtigheid en fijnstof CO2 van de woningen te meten. Doel is om op basis van de data en het gebruik van de woningen het concept continu te blijven verbeteren.

Eigen fabriek

Dit project is voor alle betrokken partijen een mooie eerste stap die dit jaar al een vervolg krijgt met projecten in onder meer Groenlo en Winterswijk waar respectievelijk 10 en 9 houten woningen komen. Die zien er dan weer heel anders uit, want er is veel variatie mogelijk. De gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners. De modules voor HOUTbaar HUIS worden voorlopig nog in de eigen fabriekshal in Harbrinkhoek gemaakt. Hans Smit, directievoorzitter Koopmans Bouwgroep: “De toenemende vraag naar modulaire houtbouw is een mooie ontwikkeling binnen onze sector. Het heeft voor ons geleid tot de realisatie van een nieuwe, moderne fabriekshal geWOONhout in Wehl die dit najaar z’n deuren opent.”

Stuur artikel door