Het succes van de prefab meterkast!

TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep is aangesloten bij TBI WOONlab. Wij ontwikkelen en bouwen veel conceptwoningen. In het bouwproces vormde het aansluiten van de nutsvoorzieningen een groot risico, omdat het bouwproces hierdoor vertraging kon oplopen. We wilden daarom het aansluiten van de meterkast graag naar voren halen in ons bouwproces, zodat nutsbedrijven gas, water en elektra al eerder kunnen aansluiten. Samen met onze partner Nijhuis Toelevering hebben we daarom een maatwerk prefab meterkast ontwikkeld voor onze conceptwoningen. Benieuwd naar dit proces en onze samenwerking? Lees snel verder!

Nutsvoorzieningen zo vroeg mogelijk in het bouwproces

Medewerkers van een nutsbedrijf moeten voor de aansluiting van de nutsvoorzieningen overal goed bij kunnen en daarom moet het tracé vrij zijn van obstakels, zoals steigers en rijplaten. In veel gevallen wordt de meterkast daarom pas geplaatst wanneer een nieuwbouwwoning bijna klaar is. Het gevolg is dat de bewoners hun nieuwe huis later krijgen opgeleverd, omdat de nutsvoorzieningen dan nog niet zijn aangesloten. Wij wilden de nutsvoorzieningen in onze conceptwoningen daarom graag zo vroeg mogelijk in het bouwproces aangesloten hebben. Kaj Huttenga, projectleider vanuit Koopmans vertelt: “In het hele bouwproces vormde de nuts een groot risico. We zijn toen gaan nadenken over hoe we dit onderdeel slimmer in het bouwproces konden toepassen. Door de meterkast al in de ruwbouwfase te plaatsen, kunnen nutsbedrijven direct de meterkast komen aansluiten, waardoor we geen vertraging hebben in het bouwproces. Dit is kostenbesparend. Een ander voordeel van het naar voren halen van het aansluiten van de meterkast, is dat we op de bouw al in een eerder stadium gebruik kunnen maken van nutsvoorzieningen.”

Samenwerking tussen verschillende partijen

Samen met Nijhuis Toelevering en TBI-onderneming Comfort Partners hebben we een prefab meterkast gerealiseerd, die past binnen ons bouwproces. Ook BMN is hierbij nauw betrokken geweest, door slim na te denken over het transport. De meterkasten worden in de fabriek van Nijhuis Toelevering gemaakt, en kant-en-klaar én voorzien van installaties, geleverd op de bouwlocatie. Dankzij deze optimale samenwerking, waaraan wij grote waarde hechten, versterken wij elkaar. Samen komen we dan tot veilige, duurzame en mooie woningen, waar mensen met veel plezier kunnen leven.

            “We hebben het echt samen gedaan. Dat is gaaf!”
            - Kaj Huttenga, Koopmans

Een prefab meterkast, afgestemd op het bouwproces

Afhankelijk van de plaatsing in de woning, de gewenste afmetingen en de samenwerkingspartijen van de aannemer maakt Nijhuis Toelevering een prefab meterkast op maat. “Elke aannemer heeft zijn eigen visie en manier van bouwen. Wij bieden prefab meterkasten die binnen die bouwmethode past. Daarvoor is maatwerk en nauwe samenwerking noodzakelijk”, aldus Andres Slot, projectleider vanuit Nijhuis Toelevering.

Over Nijhuis Toelevering

Nijhuis Toelevering is een timmerfabriek uit Rijssen met jarenlange ervaring. Ze produceren kozijnen, HSB elementen en prefab onderdelen en zien hierin innovatief en grensverleggend. In 2017 lanceerde Nijhuis Toelevering een nieuw concept: Toelevering Online. Met een online configurator kunnen bouwbedrijven en ZZP’ers simpel en snel maatwerk kozijnen online samenstellen.

Stuur artikel door