Geen 1e paal, maar een 1e bodemlus tijdens feestelijk moment start bouw fase 9&10

Woensdagmiddag 19 december is in de Broeckgouw op feestelijke wijze de start bouw gevierd van de eerste 45 woningen in fase 9&10. Het zijn de eerste projectmatig ontwikkelde woningen die aardgasvrij gerealiseerd worden in de gemeente Edam-Volendam. Om die reden werd deze middag géén symbolische 1e paal geslagen, maar vond het feestelijke moment start bouw plaats met een boring voor een bodemlus: een leiding die circa 150 meter diep de grond ingaat. Onder iedere woning komt zo’n bodemlus te liggen als onderdeel van het warmtepompsysteem dat de verwarming voor deze woningen regelt.

Alle aanwezigen werden uitgenodigd om een symbolische 150 meter te wandelen richting de boorinstallatie. De route was gemarkeerd met lint en uitgezet met bordjes met ‘weetjes’ over het nieuwe warmtepompsysteem. Eenmaal aangekomen bij de boorinstallatie sprak wethouder Koning de bewoners toe. Waarbij hij sprak over “een bijzonder omslagmoment voor onze gemeente, een stap in de richting naar een duurzame toekomst.”

De aardgasvrije woningen worden gerealiseerd door TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. Namens de ontwikkelende bouwer uit Enschede hield directielid Dennis Dibbets een korte toespraak. Daarop werd wethouder Koning uitgenodigd om het officiële moment te verrichten. Met een bouwmachine hees hij een grote zak grind boven de net geboorde bodemlus.  Hierin werd een gat gemaakt zodat het grind de leiding in stroomde. Dit om de leiding te beschermen tegen de hoge druk van diepere grondlagen. Ondanks de kou waren veel van de toekomstige bewoners en andere betrokkenen aanwezig en getuige van deze feestelijke handeling.

Tot slot is in Eussie's Pool-Bar een toost uitgebracht en hebben de nieuwe buren alvast kennis met elkaar kunnen maken.

Stuur artikel door