Eerste schop de grond in voor nieuwbouw 270 studentenwoningen

De officiële start van de realisatie van 270 studentenwoningen aan de Vrydemalaan in Groningen is een feit. Op donderdag 17 juni 2021 stak wethouder Roeland van der Schaaf letterlijk de eerste schop in de grond voor de bouw van een nieuwe 18 verdieping tellende woontoren. Het project is een ontwikkeling van Koopmans Projecten uit Enschede en bouwcombinatie Friso-Koopmans, bestaande uit Aannemingsmaatschappij Friso en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, realiseert de nieuwbouw van deze woontoren.

V.l.n.r. Dennis Dibbets (Koopmans Bouw), Pieter Bregman (Nijestee), Wethouder Roeland van der Schaaf (Gemeente Groningen) en Henk Dedden (Friso Bouwgroep)

Bouwmethodiek

In het gebouw komen naast de 270 studentenwoningen ook gezamenlijke voorzieningen, zoals horeca en een fietsenstaling. De bouwcombinatie realiseert het casco met tunnelbekisting. Dankzij deze techniek worden voor elke woonlaag de wanden en de daarop liggende vloeren in één keer in het werk gestort. Het grote voordeel van deze bouwmethodiek is de snelheid. Vrij snel na de start van het tunnelen begint de bouwcombinatie met het plaatsen van de prefab binnenspouwbladen en de prefab buitengevels.

Eerste zichtbare ontwikkeling

Het project is onderdeel van een bredere ontwikkeling aan de Noordzijde van het Gronings Universitair Medisch Centrum. Dit gebied wordt een levendige en duurzame stadsomgeving voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning. De realisatie van de nieuwe woontoren is één van de eerste zichtbare ontwikkelingen op die locatie.

Eigentijdse uitstraling

Kenk Architecten uit Amsterdam maakte het ontwerp voor deze woontoren dat door de toepassing van keramische tegels een eigentijdse maar ook klassieke uitstraling krijgt. Naar verwachting is de bouw eind 2022/begin 2023 gereed. Na oplevering wordt de woontoren afgenomen door Nijestee en verhuurd door SSH aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Stuur artikel door