Een dag op pad met projectleider Woonconcepten

Geen dag is hetzelfde voor een projectleider Woonconcepten. Je hebt meerdere projecten onder je hoede en daardoor te maken met diverse collega’s op verschillende locaties. Het betekent ook dat je daardoor de nodige kilometers aflegt, telefoontjes pleegt vanuit de auto en op de bouwlocaties persoonlijk met de nodige collega’s overlegt. Het is maar een korte opsomming waarmee ook Thomas Deterink, projectleider Woonconcepten bij TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, te maken krijgt. Vanuit TBI WOONlab gingen we een dag met hem op pad om zelf ook eens te ervaren wat een projectleider zoal doet.

De nodige telefoontjes

Thomas zit om 05.30 uur in de auto en gaat op weg naar de bouw van 45 conceptwoningen Hof van Harinxma in Sneek. Onderweg pleegt hij al de nodige telefoontjes en dat gaat de hele dag door. Het lijstje met te bellen collega’s en relaties ligt naast hem en dat zijn er nog wel een paar. De gesprekken gaan onder meer over de inhoud van de projecten, inkoopzaken maar ook over de nutsvoorzieningen voor een van de projecten. ‘De bouwtijd van onze conceptwoningen is kort. Dat betekent ook dat je dus op tijd de aansluitingen voor de nutsvoorzieningen moet regelen om te voorkomen dat je de woningen niet tijdig kunt opleveren. Over het algemeen duurt het wel even voordat je de juiste personen bij de nutsbedrijven aan de lijn hebt, dus dat is dan iets wat je prima onderweg kunt doen’, aldus Thomas.

Kritisch op kwaliteit woningen

In Sneek volgt een overleg met uitvoerder Herman Masselink over de planning en de voortgang van de woningen maar ook over de personeelsplanning. Verder wordt er gesproken over veiligheid op de bouw, de inzet van de onderaannemers en leveranciers en nemen ze de risico’s en kansen door. Aansluitend lopen ze gezamenlijk met een kritische blik een rondje over de bouw. De bouw van deze conceptwoningen bevindt zich nog in de ruwbouwfase. Thomas legt uit: ‘We kijken samen nu al heel kritisch naar de kwaliteit van het werk om te zorgen dat de woningen bij het opleveren er allemaal perfect uitzien. Om met de woorden van Herman te spreken “Het opleveren begint eigenlijk al in de ruwbouwfase”.’ Alles natuurlijk om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners na oplevering kunnen genieten van hun nieuwe huis!

Laatste puntjes op de i

Vanuit Sneek rijdt Thomas naar het project Groot Agteveld in Achterveld. Onderweg uiteraard weer de nodige telefoontjes. De aanblik in Achterveld is al heel anders dan in Sneek. Hier zijn al diverse deelprojecten opgeleverd en genieten bewoners al heerlijk van hun eigen huis. Maar ook dit deelproject met 24 woningen en 3 appartementen is bijna klaar voor oplevering. Thomas bekijkt en bespreekt hier met uitvoerder Laurens van Dort vooral het afwerkingsniveau van de woningen. De woningen zien er goed uit en de volgende dag worden hier de laatste puntjes op de i gezet en de Nederlandse vlaggen, die al klaar staan, aan de gevels gehangen. Laurens heeft niet veel tijd, want er wacht weer een volgende afspraak op hem. Dus vervolgt Thomas zijn weg en rijdt naar Elst waar uitvoerder Arie van Harten hem ontvangt op het project Maximahuizen. Ook een project dat al redelijk vorm krijgt en waarvan de eerste van de 15 conceptwoningen over niet al te lange tijd worden opgeleverd. Nadat de heren gezamenlijk diverse woningen hebben bekeken, een rondje over het terrein hebben gelopen, is er in de bouwkeet nog even tijd om een aantal zaken te bespreken. En zo aan het eind van de dag is er dan ook nog even gelegenheid om ook over niet-werkgerelateerde zaken te praten. ´Want ik vind het ook heel belangrijk om in mijn werk altijd aandacht te hebben voor het sociale contact´, vertelt Thomas. De bouwplaatsmedewerkers hebben ondertussen de bouw keurig opgeruimd en Arie en Thomas verlaten als laatste het terrein en sluiten samen de bouwhekken af. Deze werkdag zit erop.

Betrokkenheid naar elkaar

Thomas heeft nu circa 6 projecten onder zijn hoede, waarvan er in dit artikel drie de revue hebben gepasseerd. ´Het is belangrijk dat je die projecten goed kent, maar ook de mensen met wie je werkt aan die projecten. ‘Teams formeren, mensen vertrouwen geven en zorgen voor betrokkenheid naar elkaar, dat vind ik een mooie uitdaging binnen mijn functie. Als je luistert naar je collega´s in je team, biedt dat absoluut meerwaarde. Met elkaar kunnen we dan efficiënter werken en mooie woningen realiseren waar de bewoners met veel plezier kunnen wonen.´ En Thomas…die wordt aan het eind van deze werkdag heel blij en enthousiast wanneer enkele zaken die hij vandaag met de uitvoerders heeft besproken, al door hen zijn geregeld en telefonisch aan hem worden teruggekoppeld.

Ook zin in een mooie uitdaging bij Koopmans? Check hier onze vacatures!

Stuur artikel door