Duurzaam wonen kan echt heel betaalbaar zijn

Hoe kan je duurzaamheidsinvesteringen in je bestaande voorraad terugverdienen? Menig woningcorporatie loopt tegen deze vraag aan. De overheid bedacht hiervoor de Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Dit is een methodiek waarbij woningcorporaties de energetische investeringen kunnen vertalen naar een huurverhoging. De huurder betaalt een vergoeding als zijn woning een zogenaamde Nul-op-de-Meter woning is: de netto warmtevraag is dan gegarandeerd minder dan 50 KwH/m2/jaar. In de wijk Oost-Boswinkel realiseerde TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep 22 huurwoningen volgens haar eigen woonconcept beterBASIShuis in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats. Al deze conceptwoningen zijn gekeurd door ingenieursbureau Nieman en er is goed nieuws: ze hebben allemaal het EPV-certificaat gekregen! De 22 woningen voldoen zelfs ruimschoots aan de voorwaarden voor EPV. De zuinigste woning heeft slechts een warmtevraag van 30 KwH/m2/jaar.

Energieneutraal

De duurzaamheidsambities van woningcorporatie De Woonplaats passen bij de landelijke doelstellingen om alle nieuwbouw in 2020 bijna energieneutraal te laten zijn. De woningen in Oost-Boswinkel zijn energieneutraal. Dit betekent dat in een gemiddelde situatie het huis voldoende energie opwekt voor gebouwgebonden en huishoudelijk gebruik, afhankelijk van de gebruiker. Dit komt door slimme installaties zoals zonnepanelen en een luchtwaterwarmtepomp. Bovendien is voor een optimale bouwmethode met hoge isolatiewaardes en maximale kierafdichting gekozen. Ook is de woning ‘all-electric’ en heeft het dus geen gasaansluiting.

Duurzaamheid bewaken

Het verkrijgen van het EPV-certificaat betekende een mooie uitdaging voor alle betrokken partijen. De woningen moeten niet alleen in theorie energieneutraal zijn, maar uiteraard zal dit ook in de praktijk waargemaakt moeten worden. Dat betekent dat alle woningen worden gemonitord, waardoor  het verbruik én de opwekking van energie in kaart worden gebracht. Zo houden we een vinger aan de pols en bewaken we de duurzaamheid van onze woningen.

Oost-Boswinkel is het bewijs dat duurzaam wonen echt heel betaalbaar kan zijn. Daar zijn we als Koopmans trots op!

Stuur artikel door