Duurzaam bouwen en wonen in Utrecht

Project Rijnvliet te Utrecht is één van Koopmans’ meest duurzame projecten van 2019. In opdracht van woningcorporatie Bo-Ex realiseren we in deze nieuwe wijk 91 Nul-op-de-Meter woningen, bestemd voor de sociale huur. Een uniek energieconcept waarin de woningen dankzij o.a. een warmtepomp en zonnepanelen volledig elektrisch zijn.

Comfort-as-a-service

Bewoners van deze energiezuinige woningen betalen een vast maandbedrag aan energieleverancier Eneco. Comfort-as-a-service noemen we dit. Voor een vaste bedrag per maand zijn huurders gegarandeerd voorzien van een aangename temperatuur in huis en een vaste hoeveelheid warm water per dag. Dat betekent geen verrassingen meer als de energierekening op de mat valt. Waar gewenst kan men natuurlijk, tegen betaling, de warm waterhoeveelheid uitbreiden of de temperatuur verhogen.

Duurzaam bouwen

Naast de duurzame aspecten in (het gebruik van) de woningen, is ook de bouw zelf een duurzame parel. In de eerste fase van het project hebben we onze afvalstromen gemonitord: wat is de hoeveelheid afval die we wegsturen en hoe scheiden we dit t.b.v. hergebruik? De resultaten van deze analyse hebben we gebruikt om in de tweede fase het afval niet alleen beter te kunnen scheiden, maar ook verder te kunnen beperken.

Wonen in Rijnvliet

De wijk Rijnvliet bestaat in totaal uit 197 (sociale) huurwoningen en wordt ontworpen volgens het principe van een Voedselbos. Een nieuwe woonwijk met veel groen en water, waar zoveel mogelijk planten en bomen geplant worden die voedsel produceren. Zo is de wijk ook na afronding van de bouw duurzaam en klaar voor de toekomst.

Stuur artikel door