Deelnemers TBI Innovatieprijs 'maken de toekomst'

Op maandag 24 september was YES!Delft weer het decor van de TBI Innovatieprijs. In totaal streden 19 deelnemers om 2x3 finaleplaatsen. Een deskundige jury koos 3 finalisten voor de categorie ideeën en 3 voor de categorie innovaties. Op 14 november kiest de jury de twee winnaars maar geen van de deelnemers gooit de handdoek in de ring.

De jury beoordeelde alle inzendingen op drie criteria: aantoonbare klantwaarde (a), impact (maakt het verschil) (b) en overtuigingskracht van het team (c). Vooral op het laatste punt werd over de hele linie goed gescoord. Alle deelnemers gaan – op hun manier – door met het verder brengen van hun idee / innovatie. Al ‘helpt het halen van de finale’ volgens de deelnemers wel om extra aandacht te krijgen voor je idee en/of innovatie.

Hier vind je een impressie van de TBI Innovatiedag.

Finalisten – ideeën (werktitels)

  • Zorgeloos ontwikkelen: BIM combineren met generative en parametric design technologie in projectontwikkeling.
  • KoopmansTAG: een platform en tag systeem voor het identificeren en traceren van bouwmaterialen voor een circulair bouweconomie.
  • Groen personeel: soort ‘fietsplanmodel’ om deskundigheid van TBI medewerkers tegen aantrekkelijke voorwaarden in te zetten voor de verduurzaming van eigen woningen.
     

Finalisten – innovaties (werktitels)

  • BASE FT: platform om met geodata uit de heipraktijk de kwaliteit en snelheid van ontwerp, calculatie en realisatie te verhogen.
  • Samenwerkingsmodel: methode, ondersteund door een digitale tool, om complexe projecten beter te beheersen.
  • Geopolymeer in infra: toepassen van cementloos beton, geopolymeer in situ beton in infra projecten.
     

De reacties

“Het is weer mooi om te zien hoeveel collega’s bezig zijn met vernieuwing.”, aldus jurylid Timo Stoopman en ex winnaar van de TBI Innovatieprijs. Om succesvol te zijn met vernieuwing deelt hij graag drie lessons learned. “Door te spreken met veel verschillende disciplines en mensen krijg je beter inzicht in het onderliggende probleem en verrijk je je oplossing (1). Ga het gewoon doen, een idee blijft maar een idee tot je er iets mee doet (2). En, haak ‘beslissers’ in je directe omgeving op tijd aan. Zo voorkom je dat je mooie uitgewerkte idee voor hun overkomt als een konijn uit de hoge hoed (3).”

Ook bestuursvoorzitter Daan Sperling was aanwezig. “Het is aanstekelijk om te zien met hoeveel expertise en toewijding er wordt gewerkt aan vernieuwing. Met recht kunnen deze mensen zeggen dat ze ‘de toekomst maken’."

De TBI Innovatieprijs is een platform voor vernieuwing voor onze medewerkers. Het wordt vooral gebruikt om ideeën en innovaties onder de aandacht te brengen, om ze vervolgens ook verder te kunnen brengen. Dit jaar was al weer de 5de editie. “Ieder jaar blijkt weer hoeveel ondernemerschap er in ons bedrijf zit.” aldus Douwe van den Wall Bake, innovatie manager TBI Holdings. “Dit jaar was opmerkelijk hoeveel eigenaarschap de deelnemers toonden. Niemand laat het er nu bij zitten.”

Stuur artikel door