De stille kracht binnen het team woonconcepten bij Koopmans

Conceptwoningen, daar draait het allemaal om binnen TBI WOONlab. Maar zonder een goed team van mensen, komen die conceptwoningen niet van de grond. Welke rol je ook hebt binnen het team, iedereen is vanuit zijn/haar eigen functie een belangrijke schakel in het gehele proces. Neem nou Gerwin Kappert, calculator bij TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, hij ziet alle fases in het proces voorbij komen en maakt de nodige berekeningen.

Een goed team

Gerwin is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de woonconcepten. Vanaf het moment dat de labels beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis nog in de kinderschoenen stonden. ‘Ik heb dus voor heel veel projecten de nodige werkbegrotingen gemaakt’, vertelt Gerwin. Want dat is voor een groot deel wat zijn werk inhoudt. Het gaat van het maken van een raming op schetsniveau tot een gedetailleerde werkbegroting. ‘Bij alle fases die voorbij komen, ben ik betrokken. Dat maakt mijn functie wel heel afwisselend. Eigenlijk kan je wel zeggen dat de calculator de spil in het proces is omdat je zo lang bij een project betrokken bent. Maar natuurlijk valt en staat alles met een goede samenwerking met mijn collega’s. Dat zit bij Koopmans wel goed. We zijn echt een goed team!’

Calculator blijft aangehaakt

Een van de projecten waar Gerwin op dit moment aan werkt zijn 30 woningen Kernhem in Ede. Koopmans realiseert hier 20 rijwoningen en 10 twee-onder-een-kapwoningen volgens het label lekkerEIGENhuis. De keuze voor deze woningen is gemaakt nadat de ontwikkelaar marktonderzoek heeft verricht. Er is dus kritisch gekeken naar hetgeen de markt vraagt en wat past in deze omgeving, waarna een plan werd gemaakt. ‘Naar aanleiding van het schetsontwerp van de architect maak ik dan eerst op hoofdlijnen een kostenraming. Aan de hand hiervan kan de ontwikkelaar zijn kosten-baten-analyse opstellen en werk je met elkaar aan een haalbaar plan, met als uiteindelijke doel een overeenkomst met de opdrachtgever. Voor deze overeenkomst stel ik de inschrijfbegroting samen. Daarna kan het project in verkoop, waarbij ik als calculator ook blijf aangehaakt. De conceptwoningen kennen standaard opties waaruit kopers diverse keuzemogelijkheden hebben. Daarnaast zijn er project-specifieke opties of wensen van de kopers, bijvoorbeeld extra aansluitingen in de keuken, die ik vervolgens doorreken. Dat was ook het geval bij dit project in Ede, wat overigens in no-time was verkocht. Alvorens de werkvoorbereiding en uitvoering hier kon starten, maakte ik de werkbegroting in orde,’ legt Gerwin uit.

Een fantastisch product

Bij Koopmans is Gerwin de stille kracht binnen het team woonconcepten, maar tijdens het gesprek merk je zijn enthousiasme voor deze conceptwoningen. ‘Het is een fantastisch product. Dankzij de prefabricage krijg je hele goede kwaliteit. De elementen zijn maatvast, je hebt minder werking van het beton en dus minder kans op krimpscheuren. Doordat het zo maatvast is, sluit alles beter op elkaar aan. Dit bevordert weer de luchtdichtheid, waardoor je meer comfort biedt aan de toekomstige bewoners.’ Een ander voordeel vindt Gerwin het werken met vaste co-makers. ‘De lijnen zijn kort en je kan bijvoorbeeld in het voortraject in de prijsstelling veel sneller schakelen.’ Snelheid is overigens een van de kenmerken van onze conceptwoningen. De bouwtijd is namelijk kort. Koopmans kan in circa  18 weken een woning realiseren. Tijdens het bouwproces komen we nog wel eens uitdagingen tegen, zoals tegenwoordig de krapte op de arbeidsmarkt. Maar binnen ons team woonconcepten vinden we samen met onze co-makers gelukkig altijd weer passende oplossingen hiervoor’, meldt Gerwin tot slot zeer kordaat.

Stuur artikel door