Data is het goud van de toekomst!

 

Een mooie uitspraak van onze BIM manager Peter Palmen. Datastromen, BIM en SE zijn voor hem en zijn BIM-team dagelijkse kost. Maar voor veel mensen is het allemaal niet zo vanzelfsprekend. Toch kunnen we er in deze tijd niet meer omheen. De digitalisering neemt een vlucht en biedt zoveel mooie kansen voor onze sector. BIM modelleur Joost Smelt en Peter Palmen nemen ons mee in de digitale wereld bij Koopmans.

BIM en SE

Het is goed om eerst kort iets te vertellen over BIM en SE. Veel gebruikte termen in onze branche. BIM is de afkorting van het Bouw Informatie Modeling en is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM-model is een gedeelde kennisbron met informatie over het gebouw dat dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Het is dus geen computerprogramma, zoals sommigen denken. Peter legt uit: ´Door het werken  in een BIM krijg je een verschuiving van document-gestuurd naar informatie-gestuurd bouwen. Een andere term die regelmatig voorbij komt is SE, oftewel Systems Engineering. Ook dit is een methode om informatie effectief vast te leggen. Joost vertelt: ´Opdrachtgevers hebben een Programma van Eisen (PvE). Dit PvE is ons uitgangspunt. Alle informatie hieruit wordt opgeslagen, geanalyseerd en verder uitgewerkt. We toetsen tijdens het hele proces continu het ontwerp en dat kan tegenwoordig steeds sneller en digitaal dankzij BIM.´ Met deze twee methodieken worden processen efficiënter en de kans op faalkosten steeds kleiner.

Levensecht visualiseren

De digitalisering gaat snel en we praten tegenwoordig zelfs al over virtueel bouwen. Met onder meer Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality wordt alles  levensecht gevisualiseerd. Bij  Koopmans gebruiken we deze technieken om een 3D-model uit BIM te visualiseren. ´VR hebben we zelf in huis en voor AR en MR zoeken we samenwerking met deskundige partijen op dat gebied. Door die levensechte visualisatie wordt afstemming echt makkelijker en je laat de klant een eerlijk beeld zien van wat hij krijgt. Daarnaast helpt het onze collega´s met hun werk. Een werkvoorbereider kan beter controleren of alles in elkaar past en de uitvoerder krijgt duidelijkheid over hetgeen hij moet maken en beter inzicht in bijvoorbeeld veilige situaties´,  aldus Joost. ´BIM levert dus een belangrijke bijdrage aan het primaire proces en zorgt voor een hogere kwaliteit van het eindproduct´, vult Peter aan.

Naast deze visualisaties maakt Koopmans gebruik van 3D-scan op locatie om de bestaande situatie in te meten en in 3D te visualiseren. Deze methode werkt het beste in een bestaand en zo´n leeg mogelijk gebouw. ´Je maakt vooraf een plan wat en op welk tijdstip je het beste kunt gaat scannen. Op de locatie scant het apparaat het gebouw zo nauwkeurig dat je zelfs een voeg kunt meten. Dit biedt echt meerwaarde en geeft een exact beeld van de werkelijke situatie´, vertelt Peter enthousiast.

Het blijft mensenwerk

Al die methodieken zijn natuurlijk fantastisch. Maar het blijft gelukkig wel mensenwerk en alles valt en staat met een goede samenwerking. Zowel tussen de collega´s onderling als met onze externe relaties. En die samenwerking begint helemaal vooraan in het proces. Joost licht toe: ´In de ontwerpfase werken diverse partijen, zoals de constructeur en architect, aan meerdere modellen. Al die modellen worden met elkaar afgestemd en hieruit komt dan één ontwerpmodel. Vervolgens komen de leveranciers in beeld en die maken op basis van het ontwerpmodel  hun eigen verrijkte productiemodellen. De werkvoorbereider vergelijkt die met het ontwerpmodel en hiermee worden alle clashes meteen inzichtelijk. Dat gaat in de toekomst echt de nodige controlerondes schelen.´ Peter geeft aan dat we met BIM in staat zijn om mogelijke problemen in de uitvoeringsfase eerder te simuleren en tegen lagere kosten op te lossen. ‘Deze investering aan de voorkant betaalt zich ruim terug aan de achterkant van het proces. Het resultaat is een gecontroleerde en voorspelbare realisatie van de bouw, met minder faalkosten.’

BIM team Koopmans, v.l.n.r.: Joost Smelt, Navid Ardi, Koen Oort, Sebastiaan Luchies en Peter Palmen

Stuur artikel door