1e woningen opgeleverd nieuwbouw Kolkakkerbuurt Ede

De Kolkakkerbuurt in Ede staat als sinds jaar en dag bekend als ‘het tuindorp van Ede’. Deze architectuur en sfeer moet bij nieuwbouw dan ook absoluut bewaard blijven. Dat was de boodschap richting de aannemers toen Woningcorporatie Woonstede opdracht gaf aan TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep en Van Wijnen Arnhem om 155 aardgasloze nieuwbouwwoningen in de Edese Kolkakkerbuurt te bouwen. Op vrijdag 5 november ontvingen de eerste bewoners de sleutel uit handen van Marco de Wilde, directeur van Woonstede.  

Het plan

De komende jaren transformeert de Kolkakkerbuurt in meerdere fases tot een tuindorp van deze tijd. Eerder renoveerde Woonstede 50 historische woningen en sloopte de eerste 68 woningen in de wijk. Met de oplevering van deze eerste vier woningen is een begin gemaakt met de oplevering van de nieuwbouwfase. De nieuwbouw van de eerste 85 woningen, welke gebouwd worden door Koopmans en Van Wijnen. Marco de Wilde, directeur Woonstede, is verheugd over dit moment: ‘Heel fijn dat de plannen, die we samen met de bewonerscommissie Kolkakkerbuurt hebben bedacht, nu echt realiteit zijn.’ In totaal realiseert Woonstede 155 nieuwe woningen in de Kolkakkerbuurt.

Duurzame woningen

Het plan Kolkakker bestaat uit aardgasloze woningen, welke duurzaam verwarmd worden door een warmtenet. ‘De woningen voldoen volledig aan de eisen van deze tijd en zijn goed geïsoleerd’, vertelt de Wilde. ‘Want natuurlijk doen we er als corporatie alles aan om de woonlasten van onze huurders zo laag mogelijk te houden. We zijn trots op de architectuur, deze is in tuindorpstijl en sluit aan bij de eerder gerenoveerde woningen aan de Kolkakkerweg. Maar nóg trotser zijn we op het feit dat we de woningen toe kunnen voegen, die zo hard nodig zijn in Food Valley’. Woonstede verwacht begin 2023 alle woningen van de nieuwbouwfase opgeleverd te hebben. 

Stuur artikel door