Iets moois maken van een summier begin

DE WERKWEEK VAN ROB OLDE HENDRIKMAN - SENIOR PROJECTVOORBEREIDER

De vrijheid die hij krijgt om te handelen en zaken te organiseren. Dat is de voornaamste reden waarom Rob, senior projectvoorbereider, al16 jaar bij Koopmans werkt. “Ik ben ooit begonnen als stagiair en ben via verschillende functies inmiddels doorgegroeid naar de rol van senior projectvoorbereider. En deze rol past me ook wel het beste eigenlijk. Ik fungeer als de rechterhand van de projectleider of projectmanager en ik ben als het ware de spin in het web tussen mijn interne collega’s en externe partijen als onderaannemers, leveranciers en opdrachtgever”.

Rob werkt, vanwege zijn uitgebreide takenpakket, vaak maar op één project. Momenteel zit hij echter in een soort overgangsfase, waarin hij de laatste afronding doet voor project Almere Duin en al is begonnen met TETEM te Enschede. “Ik loop niet per se warm voor een project vanwege de omvang, maar vanwege de complexiteit. En het toeval wil dan dat dat vaak de grotere projecten zijn. Zelf vind ik het ook fijn om van begin tot eind betrokken te zijn bij het project, terwijl sommige van mijn collega’s voorkeur hebben voor een bepaalde fase. Ik vind de uitvoering interessant, maar ook betrokken zijn in de voorfase krijg ik energie: iets moois maken van een summier begin”. Maar wat betekent dat nou concreet voor zijn werkweek? Laten we een kijkje nemen.

Maandag

“Vandaag draait om een gesprek met een potentiële onderaannemer voor grondkerende constructie. Ik begin m’n dag dan door deze afspraak voor te bereiden met de projectleider en uitvoerder: wat kunnen we deze partij al geven qua info en wat willen we van hen weten? Naderhand is het zaak om samen met mijn collega-werkvoorbereiders de acties op te volgen. Tekeningen uitwerken, documenten verzamelen en toesturen, noem maar op. Ik vind het zelf het fijnst om zoiets zo snel mogelijk af te handelen, want andere partijen zitten hier op te wachten voor zij weer door kunnen”.

Dinsdag

Eén dag in de week houdt Rob vrij voor losse taken: open eindjes van zijn vorige project, afstemming binnen het team, openstaande acties uit mails afhandelen, facturatie en ga zo maar even door. “Omdat mijn werk voor een groot deel uit afspraken en afstemming bestaat is zo’n dag belangrijk om orde te houden. Gelukkig kan ik altijd bouwen op de werk- en projectvoorbereiders die betrokken zijn. Dat we uit een team van werk- en projectvoorbereiders bestaan voor dit project is overigens afhankelijk van de omvang en complexiteit. Is het project minder complex of omvangrijk, kan het best zijn dat er maar één werk- of projectvoorbereider betrokken is”.

Woensdag

“Vandaag ben ik de bouw in Almere. De laatste bouwvergadering staat gepland en daaromheen heb ik dan mooi tijd voor de afhandeling van de laatste zaken zoals meer-/minderwerk. Sowieso vind ik het fijn om in ieder geval de helft van de week op de bouw aanwezig te zijn, omdat je dan snel kunt schakelen met de uitvoering, en je betrokken bent bij hetgeen gerealiseerd wordt. Maar dat is ook afhankelijk van de projectlocatie. Als het project dichterbij huis is, ga ik al snel meer dagen. Is er juist meer reisafstand dan is vanuit huis of kantoor werken ook prima, zo hebben we de afgelopen tijd wel geleerd”.

Donderdag

“Opnieuw heb ik een afspraak met een mogelijke samenwerkingspartner. Dit keer over de bouwkuip en bouwsystematiek. Dat vind ik ook zo tof aan mijn functie: ik doe uiteraard de projectvoorbereiding, samen met mijn collega project- en werkvoorbereiders, maar daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt van het engineeringsteam. Dat betekent dat ik aansluit bij bouwvergaderingen en financiële overleggen en dat ik tevens contactpersoon ben voor zowel opdrachtgevers als samenwerkingspartners. Daardoor kan ik over onderwerpen als bouwsystematiek, logistiek en planning meedenken. En ik maak opzet van de planning en taakverdeling voor het engineeringsteam en stem deze af met het team. In de middag zit ik daarom met de uitvoerder om tafel. We maken de eerste aanzet voor een gedetailleerde uitvoeringsplanning, zodat ik op basis daarvan de planning af kan stemmen op de engineering en inkoop”.

Vrijdag

“Het lijkt een beetje op mijn andere werkdagen, maar ook nu draait m’n dag weer om een afspraak. Samen met de projectleider ontmoet ik de architect, om over het ontwerp te praten. Dat gaat in basis om esthetica, maar mijn taak is om ook vast na te denken over de maakbaarheid en financiële haalbaarheid van de mooie ideeën. Juist die schakel zijn vind ik interessant, zeker als ik over een aantal maanden zie dat onze voorbereidingen z’n vruchten afwerpen en de bouw gerealiseerd kan worden zoals gehoopt en verwacht”.

Geïnteresseerd in werken als projectvoorbereider?

Bekijk onze vacatures

Liever eerst wat meer weten over Koopmans? Dat kan! Neem een kijkje tussen onze gave projecten of neem contact op met onze recruiter Céline. Zij vertelt je graag meer.