Van kantoorgebouw naar hedendaagse stadsappartementen

23 aug 2016

In Utrecht vierden Koopmans Bouwgroep en Syntrus Achmea Real Estate & Finance het officiële startmoment voor de transformatie van een voormalig kantoorgebouw naar 70 hedendaagse stadsappartementen. Dit project ligt aan de Oudenoord in hartje Utrecht. Onder het toeziend oog van de betrokken relaties en bouwplaatsmedewerkers werd de officiële handeling, het plaatsen van een wandelement, uitgevoerd door: Bart Visscher van Syntrus RE&F en Bernard Walschots van het Rabobank Pensioenfonds. Met deze mijlpaal werd tevens de goede samenwerking tussen de partijen gevierd.

Koopmans Bouwgroep Enschede realiseert in opdracht van één van de klanten van Syntrus Achmea RE&F 70 hedendaagse 2- en 3 kamer appartementen in het middeldure segment van de vrije sector huur. Op de locatie stond een kantoorgebouw dat zich aan het eind van zijn technische levensduur bevond. Syntrus Achmea RE&F heeft haar klant een voorstel gedaan om het kantoor te herontwikkelen naar woningen en hiermee een stabielere belegging te realiseren. Op het achtergelegen terrein komt  een parkeervoorziening voor de parkeerplaatsen. De oplevering van het woongebouw staat gepland voor het eind van het eerste kwartaal in 2017. De verhuur start in het derde kwartaal van dit jaar.

Om het huidige pand te transformeren, is het gesloopt tot aan het bestaande kelderdek. Het nieuwe casco komt op de bestaande draagstructuur. De indeling en constructieve opzet met een kolommenstructuur maken de appartementen flexibel.Een project met ontwerptechnische, constructieve én installatietechnische uitdagingen. Om het optimale uit het project te halen is Systems Engineering toegepast. Hiermee worden de eisen van de opdrachtgever zo goed mogelijk gestructureerd en wordt de gezamenlijke kennis van alle partijen benut.

Koopmans geeft hoge prioriteit aan veiligheid op en rondom de bouwplaats. Daarbij is veel aandacht voor de buurt en omgeving. In overleg met het kernteam Bereikbaarheid van de gemeente Utrecht is daarom voor dit project een veilige bouwplaats ontworpen.

Syntrus Achmea RE&F is namens haar klanten heel actief in Utrecht. Zo werd vorig jaar de Neudeflat in het centrum gekocht. Dit kantoor wordt herontwikkeld tot 88 appartementen. Ook in Lombok worden woningen gerealiseerd. In onder meer Kanaleneiland en Leidsche Rijn staan die er al. De aankopen sluiten aan op het convenant dat Syntrus Achmea RE&F en de gemeente Utrecht vorig jaar sloten. Daarin staat dat Syntrus Achmea RE&F de komende vijf jaar ten minste 300 middeldure huurwoningen per jaar gaat realiseren in de stad. Utrecht kampt met een groot tekort aan woningen in dit segment.