Ook docenten moeten blijven leren

12 mrt 2019

De bouw verandert. Processen worden digitaler en de papieren tekening verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. De collega’s van de toekomst moeten anders opgeleid worden dan vroeger. En dat betekent dat ook docenten bij moeten blijven met de nieuwe ontwikkelingen. Om in de praktijk te ervaren hoe de bouwplaats er tegenwoordig uit ziet, liep Arthur Timmerhuis, leerkracht Bouwkunde aan het ROC van Twente, een week mee met onze uitvoerder Tommy Zandbergen.

Tommy is uitvoerder op een project in Geleen, waar hij twee appartementencomplexen realiseert onder het label Woonstaete. Als je het hebt over innovatie in de bouw zeker een geschikte plek om te leren! Het Woonstaete-concept is een echte vernieuwing in de bouw: gestapelde bouw door middel van geprefabriceerd staalframe werd nog niet eerder uitgevoerd.

Arthur Timmerhuis - meeloopweek docent ROC

De praktijk ervaren

‘De wereld om ons heen verandert razendsnel. Ook in de bouw gaat dit veranderproces sneller dan voorheen. Het initiatief om docenten de praktijk te laten ervaren komt vanuit het ROC en is bedoeld om docenten zoveel mogelijk aansluiting te laten vinden bij de beroepspraktijk. Ik was hier gelijk enthousiast over en wist ook snel bij wie ik dan mee wilde lopen. Tommy is namelijk een oud-student van mij. Ik vond hem toen al ambitieus en mijn inschatting was dat ik nu veel van hem zou kunnen leren’, vertelt Arthur enthousiast.

Persoonlijke reality-check

Totaal liep Arthur 5 dagen mee met de dagelijkse werkzaamheden van Tommy. Op die manier heeft hij een goed beeld gekregen van hoe een moderne uitvoerder zijn dag invult. ‘Ik heb geleerd hoe processen lopen binnen de organisatie en op de bouwplaats en ook welke bouwmethodieken Tommy hanteert. Deze informatie kan ik rechtstreeks gebruiken in mijn lessen, waardoor ik mijn studenten goed kan voorbereiden op de praktijk.

Maar ik heb ook een soort persoonlijke reality-check gehad. Door mijn rol als docent sta ik toch op afstand van (de veranderingen in) de bouw. Ik mis het buiten zijn. Daarom heb ik besloten mezelf verder te ontwikkelen op het gebied van BIM en Revit Advanced. Technologieën die ik vandaag de dag onmisbaar zijn voor de bouw.’

Arthur Timmerhuis - meeloopweek docent ROC

Kwaliteit waarborgen

Ook uitvoerder Tommy is enthousiast over de meeloopweek: ‘Ik heb Arthur laten zien hoe digitale hulpmiddelen ons helpen om de kwaliteit van ons werk te waarborgen, maar ook hoe we op die manier zo veilig mogelijk kunnen werken. Ik heb de stage ervaren als een leerzame tijd voor Arthur én voor mijzelf’.

Groter leereffect

Beide heren kijken terug op een geslaagde week. Arthur: ‘Ik kan nu tijdens de lessen meer praktijksituaties aanhalen en zodoende veel beter aansluiten op de belevingswereld van onze student. Uiteindelijk is dan het leereffect groter en daar doen wij het bij ROC voor.’