Nieuwbouw Energy Academy in Groningen klaar voor inhuizing onderwijs en onderzoek

26 okt 2016

In recordtempo is het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland verrezen op de Zernike Campus Groningen: de Energy Academy Europe (EAE). Na een bouwtijd van slechts 18 maanden hebben Bouwcombinatie Friso-Koopmans en ENGIE Services de sleutels van dit unieke gebouw op 14 oktober overgedragen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hiermee is een ambitieus bouwproject afgerond en is een inspirerende omgeving gemaakt voor organisaties die zich inzetten voor de transitie naar duurzame energie.

BREEAM Outstanding

Het gebouw (15.000 m2) heeft een voorbeeldfunctie in een tijd dat het gebruik van fossiele brandstoffen en andere vervuilende en onzuinige oplossingen tot het verleden moeten gaan behoren. Het extreem energiezuinige gebouw met het allerhoogste certificaat op duurzaamheidsprestaties, behoort tot de zogeheten BREEAM Outstanding-klasse. Dankzij een slim ontwerp wordt de energiebehoefte niet alleen laag gehouden maar bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Tegelijkertijd is de Energy Academy Europe het eerste nieuwe grote aardbevingsveilige gebouw in Groningen.

Natuurlijke bronnen

Voor dit gebouw is gekozen voor een low-tech benadering van het energievraagstuk. En wordt optimaal gebruik gemaakt van de elementen: aarde, water, lucht en zonlicht. Zonnepanelen leveren energie, een ‘zonneschoorsteen’ helpt de natuurlijke ventilatie, een aantrekkelijk binnenklimaat ontstaat door de wintertuin en door het gebruik van aardwarmte en –koeling. Tot slot wordt regenwater opgevangen voor toiletspoeling en plantenbewatering.
Als de natuurlijke bronnen tijdelijk niet voldoen, zijn back-upinstallaties voorzien voor verwarming, ventilatie en verlichting. Ook aan haar directe ecologische omgeving levert het gebouw een duurzame bijdrage. Een zogeheten faunatoren en faunavriendelijke begroeiing zorgen voor een aantrekkelijke nest- en schuilomgeving voor bijvoorbeeld vleermuizen en gierzwaluwen, maar ook voor insecten als vlinders en bijen.

Lichtspel

“Door de unieke combinatie van dakramen en zonnepanelen en de oriëntatie van het dak op het zuiden, zorgt de zon voor een steeds veranderend lichtspel. De larikshouten geveldelen creëren schaduw op een speelse manier, waardoor extra zonwering niet nodig is.” vertelt Doeke Reinsma, projectleider van Friso-Koopmans. “Het schuin oplopende dak wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor daglichttoetreding”, vult Herman Sandmann, manager Projecten van ENGIE aan.

Meest duurzame onderwijsgebouw

Friso-Koopmans en ENGIE zijn er trots op deze uitdaging aangegaan te zijn om samen met de RUG het meest duurzame onderwijsgebouw in Nederland op te leveren. Vanaf november zullen de bewoners gefaseerd hun intrede maken in dit prachtige gebouw. Dit zijn het onderzoeksinstituut Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), medewerkers en studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute. Zij gaan samenwerken om stappen te zetten in de transitie naar de energie van de toekomst.

  • © Gerhard Taatgen

  • © Gerhard Taatgen

  • © Gerhard Taatgen

  • © Gerhard Taatgen

  • © Gerhard Taatgen