Nieuwbouw 270 studentenwoningen bereikt hoogste punt

19 mei 2022

Het hoogste punt van de woontoren met 270 studentenwoningen aan de Vrydemalaan in Groningen is een feit. Op donderdag 18 mei onthulde opdrachtgever Nijestee samen met ontwikkelaar Koopmans Projecten en Bouwcombinatie Friso-Koopmans de nieuwe naam van de woontoren: Libertas. Dit staat voor vrijheid en is afgeleid van de straatnaam Vrydemalaan.

Woningen zijn schaars, ook voor studenten in Groningen. Daarom spant Nijestee zich in om voor iedereen extra woonruimte te creƫren. De toren is bedoeld voor internationale studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, een doelgroep die moeite heeft woonruimte te vinden. SSH zal de studentenwoningen verhuren in opdracht van Nijestee. Nijestee is trots op het feit dat ze samen met de partners deze woontoren konden realiseren, in deze tijd met belemmeringen in de bouw.

Bouwmethodiek

De bouwcombinatie realiseert het casco met tunnelbekisting. Het grote voordeel van deze bouwmethodiek is de snelheid. In razend tempo is de woontoren met 19 bouwlagen uit de grond gestampt. Vrij snel na de start van het tunnelen is de bouwcombinatie begonnen met het plaatsen van de prefab binnenspouwbladen en de prefab buitengevels.

Eerste zichtbare ontwikkeling

Het project is onderdeel van een bredere ontwikkeling aan de Noordzijde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit gebied wordt een levendige en duurzame stadsomgeving voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning. De realisatie van de nieuwe woontoren is een van de eerste zichtbare ontwikkelingen op die locatie en draagt bij aan een ongedeelde stad.

Eigentijdse uitstraling

KENK Architecten uit Amsterdam maakte het ontwerp voor deze woontoren dat door de toepassing van keramische tegels een eigentijdse maar ook klassieke uitstraling krijgt. In het gebouw komen naast de 270 studentenwoningen ook gezamenlijke voorzieningen, zoals horeca en een fietsenstalling. Naar verwachting is de bouw eind 2022 afgerond.