Museum MORE in Gorssel opgeleverd

02 mrt 2015

TBI-ondernemingen Koopmans Bouw, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros, hebben op 27 februari 2015 in Gorssel het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme opgeleverd. Het schitterende paviljoenachtige gebouw van twee verdiepingen staat in een parkachtige omgeving aan de Hoofdstraat in Gorssel.

Nieuwbouw en renovatie

Het unieke aan de realisatie van museum MORE is de combinatie van nieuwbouw en renovatie. Het monumentale herenhuis uit 1914 is intact gebleven. Dit pand deed tot 2012 dienst als gemeentehuis van Gorssel. Het later aangebouwde achterdeel is gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat ook weer is verbonden met het monumentale pand. Dankzij het uitgekiende ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten uit Amsterdam, is er een mooie eenheid gecreëerd tussen het bestaande en het nieuwe gebouw.

Integrale samenwerking

De drie TBI-ondernemingen hebben een gebouw gerealiseerd van 3.853 m2 met een hoogstaande mate van bouwkundige afwerking, uitgekiende details en weggewerkte maar state-of-the-art installaties. Na de start bouw in het najaar van 2013, hebben de TBI-ondernemingen in ruim een jaar tijd de engineering, levering, montage en in bedrijfstelling van de complete bouwkundige werken, werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van dit project gerealiseerd. Koopmans Bouw heeft de bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd: van restauratiewerkzaamheden aan het monumentale pand tot de volledige nieuwbouw. Croon Elektrotechniek heeft de elektrotechnische installaties verzorgd, waaronder de verlichting die bijzonder duurzaam wordt uitgevoerd en het high end beveiligingssysteem. Wolter & Dros is verantwoordelijk voor de hoogwaardige klimaatinstallaties.

Het museum

Het museum MORE is opgericht door de heer Hans Melchers om zijn verzameling van circa 1.200 werken van Magisch Realisten en tijdgenoten, alsmede hedendaagse figuratieve kunst, tentoon te stellen. De collectie is een belangrijk onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed en wordt nog steeds uitgebreid.
Hier hoort een gebouw bij wat recht doet aan de collectie en waar bezoekers zich behaaglijk in voelen. Het gebruik van materialen als glas en natuursteen versterken dit gevoel.