Koopmans denkt na over duurzame oplossingen

Koopmans denkt na over duurzame oplossingen

23 jan 2023

In Deventer, op de vroegere locatie van het Sint Geertruiden Ziekenhuis, worden 142 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Dit zal in diverse fases worden gebouwd. Duurzaam bouwen staat hierbij – net als bij alle projecten die Koopmans Bouw uitvoert - hoog in het vaandel. Er is binnen genoemd project één woning in het speciaal. Eén woning van een trotse koper beschikt straks over een Hydraloop. Een duurzaam systeem dat in het teken staat van het zuiniger omgaan met én de circulatie van drinkwater.

Hergebruik van drinkwater: spoelen en recyclen
Waarom zou je je douchewater wegspoelen en er vervolgens niets meer mee doen? Of waarom zou je je toilet doorspoelen met drinkwater? Dagelijks spoelt er per persoon per dag zo’n 89 liter water weg. Zonde! Water dat voornamelijk wordt gebruikt voor het toilet, de douche en de wasmachine. We praten hier over liters water met slechts één functie en daarna sijpelt het rechtstreeks de put in. De toekomstige bewoonster en eigenaar van de Hydraloop, is net als wij van mening dat gebruikt water prima voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Dat noemen we ook wel grijswaterrecycling. Met de Hydraloop wordt tot 45 procent drink- en afvalwater bespaard. Super duurzaam én goed voor het milieu.

Bewezen oplossing
Water wordt overal ter wereld steeds schaarser. Niet alleen in Australië en Afrika; ook in Nederland komt de leveringszekerheid van drinkwater tijdens droge periodes in gevaar. Waarom water niet meermaals gebruiken als dat mogelijk is, zonder dat de kwaliteit van leven er ook maar iets op achteruit gaat? Een Hydraloop is daar een heel passende optie voor. Koopmans werkt graag mee aan zulke initiatieven met het oog op duurzaamheid en kwaliteitsverbetering. De Hydraloop wordt wereldwijd gebruikt en heeft haar kwaliteit reeds bewezen. Daarnaast heeft deze oplossing – niet voor niets - onlangs een prestigieuze VN-award binnengesleept.

Duurzaamheidsoogpunt in conceptbouw
Voor de conceptbouw van Koopmans is het voorzien van de eerste woning met een Hydraloop een mooie try-out. Koopmans zoekt constant duurzame verbeteringen die binnen het conceptmatig bouwen vallen. De Hydraloop kan overal in huis worden geplaatst wat integratie binnen onze conceptbouw heel aantrekkelijk maakt. ‘Veel nieuwbouwprojecten binnen Koopmans zijn gebaseerd op één van de concepten beterBASIShuis en/of lekkerEIGENhuis die binnen TBI Woonlab worden ontwikkeld’, aldus Dick van Ginkel, Technisch Innovatiemanager bij TBI Woonlab.

Deze ontwikkeling sluit aan bij de diverse transities die momenteel actueel zijn. De energietransitie bijvoorbeeld. De bouwsector zit volop in een materiaaltransitie en ten tijde hiervan spelen we alweer in op een volgende transitie: de watertransitie. Hier doen we dan ook de eerste ervaringen in op. Daarbij kijken we hoe we deze innovaties vroegtijdig in onze concepten kunnen integreren.

Duurzaamheidsambities waarmaken
Koopmans laat hiermee zien dat zij haar eigen duurzaamheidsambities waarmaakt, alsmede die van toekomstige kopers van te realiseren woningen. ‘We vinden het belangrijk om mee te gaan in de woonwensen van (potentiële) kopers en volop te kijken naar toekomstige ontwikkelingen en kansen op het gebied van duurzaamheid. Het is ongelooflijk leuk om samen mee te denken over duurzaamheid, wooncomfort en andere verbeteringen. Het kan altijd beter en samen kom je verder’, aldus Dick van Ginkel.